Parametr
sooo: Dla jakich wartości parametru m równanie kwadratowe (m2−1)x2+(1−m2)x+m2−m−2=0 ma dwa różne
rozwiązania spełniające warunek x1+x2=x12+x22
31 paź 13:42
Bogdan:
Najpierw drobne uproszczenie:
(m − 1)(m + 1)x2 − (m − 1)(m + 1)x + (m − 2)(m + 1) = 0
(m + 1)*[ (m − 1)x2 − (m − 1)x + (m − 2) ] = 0
m + 1 = 0 lub (m − 1)x2 − (m − 1)x + (m − 2)
31 paź 13:50
Bogdan:
Kiedy równanie kwadratowe ma 2 różne rozwiązania? Podaj założenie.
31 paź 13:54
sooo: Δ>0
31 paź 13:57
Bogdan:
No właśnie. Wyznacz więc wartość Δ i rozwiąż nierówność Δ > 0. Pokaż wynik.
31 paź 14:01
sooo: m∊(2,423)
31 paź 14:02
Bogdan:
Jeszcze raz
Δ > 0 ⇒ (m − 1)2 − 4*(m − 1)*(m − 2) > 0
Kontynuuj
31 paź 14:09
sooo: m2−2m+1 − 4(m2−3m+2)>0⇔m2−2m+1−4m2+12m−8>0⇔−3m2+10m−7>0
Δ=100 − 84=16 √Δ=4 m1=143 m2=2
31 paź 14:15
Bogdan:
w mianowniku m1 i m2 jest 2a, a nie a
31 paź 14:17
sooo: tak...już widzę...zapomniałem o tym... będzie m∊(1, 7/3) ?
31 paź 14:19
Bogdan:
bez dodatkowej Δ:
(m − 1)
2 − 4(m − 1)(m − 2) > 0 ⇒ (m − 1)(m − 1 −4m + 8) > 0 ⇒ (m − 1)(−3m + 7) > 0
| | 7 | | 7 | |
−3(m − 1)(m − |
| ) > 0 ⇒ m∊(1, |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
31 paź 14:20
Bogdan:
Podaj teraz wzory Viete'a
31 paź 14:20
31 paź 14:21
31 paź 14:24
Bogdan:
| | b | | c | |
Mówiąc ściślej: x1 + x2 = − |
| i x1 * x2 = |
| |
| | a | | a | |
Warunek: x
1 + x
2 = x
12 + x
22 ⇒ x
1 + x
2 = (x
1 + x
2)
2 − ... dokończ
31 paź 14:24
sooo: x1+x2=(x1+x2)2−2x1x2
31 paź 14:26
Bogdan:
Dobrze.
a = m − 1, b = −(m − 1), c = m − 2
Wykonaj obliczenia
31 paź 14:27
sooo: | m−1 | | m−1 | | m−2 | |
| =( |
| )2−2 |
| |
| m−1 | | m−1 | | m−1 | |
0=2m+4
m=−2
31 paź 14:32
Bogdan:
Popraw (uwaga na znaki)
31 paź 14:38
31 paź 14:43
Bogdan:
Czy
koko to
sooo ?
| | m − 2 | | m − 2 | | 7 | |
1 = 1 − 2* |
| ⇒ 2* |
| = 0 ⇒ m − 2 = 0 ⇒ m = 2∊(1, |
| ) |
| | m − 1 | | m − 1 | | 3 | |
Koniec
31 paź 14:50
sooo: Dzięki już to zrobiłem...
31 paź 14:51