Określić parzystość/nieparzystość funkcji
bartekcmg: f(x)= ( e
2x + e
−2x ) tgx
na początek jak w ogóle określić dziedzinę takiej funkcji ?
31 paź 13:40
aniabb: dziedzina tg
31 paź 13:47
bartekcmg: czyli D;R ... czyli tego co w nawiasie nie biorę pod uwagę?
potem mam taki przykład i też nie wiem jaka dziedzina:
f(x)=cos1/4 x − tg
2x
31 paź 14:13
Bogdan:
Nie, D ≠ R
31 paź 14:15
Mila: 1) e
2x i e
−2x to działania wykonalne, dodawanie też
| | π | |
tgx nie istnieje dla x= |
| +kπ |
| | 2 | |
| | π | |
D=R\{ |
| +kπ } gdzie k∊C |
| | 2 | |
2) dziedziną cosinusa jest R, ale tgx , jak wyżej.
31 paź 16:31
bartekcmg: mam jeszcze taki przykład:
f(x)=π−2arccosx .
Tutaj chodzi mi po głowie ten wzór na wartości ujemne dla arccosx, ale nie wiem czy to właściwy
trop
4 lis 13:39
bartekcmg: bardzo proszę o wskazówki
4 lis 14:20
Mila: Jakie masz polecenie do tej funkcji?
4 lis 15:13
bartekcmg: czy funkcja jest parzysta czy też nieparzysta
4 lis 15:50
Mila: wskazówka:
arccos(−x)=π−arccosx
4 lis 16:57
bartekcmg: o tym wzorze pisałem właśnie u góry

czyli − ... parzysta
4 lis 17:19
Mila:

f(x)=π−2arccosx .
−f(x)=−π+2arccosx
f(−x)=π−2arccos(−x)=π−2(π−arccosx)=π−2π+2arccosx⇔
f(−x)=−π+2arccosx=−f(x) ⇔funkcja jest nieparzysta
zobacz wykres, jest symetryczny względem punktu (0;0).
4 lis 17:30
bartekcmg: w odpowiedziach mam "parzysta" ...
4 lis 17:55
bartekcmg: i dlaczego ten wykres jest przeciwny do wykresu arccosx? , tzn. arccosx jest malejąca... a
tutaj inaczej...
4 lis 18:01
Mila:

y=arccosx funkcja malejąca (zielony)
y=−arccosx funkcja rosnąca (różowy)
y=2x funkcja rosnąca
y=−2x funkcja malejąca.
Jeśli chodzi o parzystość to zobacz treść zadania, może coś zmieniłeś.
4 lis 18:07
bartekcmg: dzięki za szczegółowe objaśnienia (pewnie w odpowiedziach z książki jest błąd)
4 lis 18:26