POMOCY
olo: 5. Średnia wieku 15 mieszkańców pewnego bloku wynosi 33 lata. Gdy do wolnego mieszkania
wprowadził się nowy mieszkaniec,
średnia zwiększyła się o 1 rok. Ile lat ma nowy mieszkaniec?
31 paź 12:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
średnia z 15 wynosi 33
czyli suma wieku mieszkańców wynosi 15*33 = .....
gdy wprowadzi się nowa osoba to suma wieku będzie wynosić 15*33 + X
| | 15*33 + X | |
średnia wieku będzie wynosić: |
| = 34 ..... wyznacz 'X' |
| | 16 | |
31 paź 12:16
Bogdan:
albo bez x:
34*16 − 33*15 = ...
31 paź 12:20
olo: czyli 34*16−33−15=544−495=49 i co dalej prosze o pomoc
31 paź 16:24
aniabb: napisać odpowiedź
31 paź 16:39
olo: to jaka jest odp
31 paź 17:15
aniabb: 49lat
31 paź 17:16
olo: dzieki to juz koniec tego zadania
31 paź 17:18