(1+i)Z^2+(2+i)Z+1=0
Help.: Czesc czy mogłby mi ktoś pomoc w liczbach zespolonych.
Otoz mam takie zadanie: Rozwiąż
(1+i)Z2+(2+i)Z+1=0
Liczyłem Δ i obliczyłęm Z1 i Z2 ale jak robie sprawdzenie to niestety nie wychodzi mi. Prosze o
pomoc.
31 paź 12:05
Help.: √Δ wyszło mi {1, −1}
31 paź 12:11
Help.: jeśli to podstawię do równania to nie wychodzi me, że jest równe zeru
31 paź 12:12
Bogdan:
Pokaż swoje obliczenia wartości Δ
31 paź 12:16
ICSP: Δ = −1
√Δ = {i ; −i}
| | −2 − i + i | | −2 | | −1 | | −1 + i | |
z1 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 + 2i | | 2 + 2i | | 1 + i | | 2 | |
z
2 = −1
31 paź 12:17
Help.: Δ=(2+i)2−4(1+i)=4+4i−1−4−4i=−1
√Δ= {−1, 1}
31 paź 12:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
Δ = (4+2i−1) −4(1+i) = −1 − 2i = −(1+2i) = −(2+2i−1) = −(1+i)
2
√Δ =
√−(1+i)2 = (1+i)*i = i−1
| | −2−i +/− (i−1) | |
z1,2 = |
| |
| | 2(1+i) | |
31 paź 12:21
Help.: Brałem pod uwagę i i −i bo teoretycznie to też jest dobrze ale jak korzystałem ze wzoru na
oblicznaie pierwiastkó to wyszło mi −1, 1
31 paź 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobra ... ja źle policzyłem
31 paź 12:21
Help.: dzięki za pomoc

Pozdrawiam
31 paź 12:26
Misioo:
ZA =−1, ZB=12i −12.Liczenie trywialne choć żmudne.Powiedż lepiej czy zgodnie
z kanonami"sztuki" ma być ZA=Z1,czyZA=Z2
31 paź 12:54