zad
adam1: Proszę o pomoc w równaniu różniczkowym y'+y=x2 podzielone przez y2
31 paź 11:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x2 | |
y' + y = |
| ... tak  |
| | y2 | |
y' * y
2 + y
3 = x
2 // *3e
3x
zauważasz, że (y
3)' = 3y
2 * y' ... czyli prawie to co już masz
3e
3x*y' * y
2 + 3e
3x*y
3 = 3e
3x*x
2
(e
3x*y)' = 3e
3x*x
2
∫(e
3x*y)' dx = ∫3e
3x*x
2 dx
e
3x*y = ∫3e
3x*x
2 dx
| | 1 | |
e3x*y = |
| (9x2−6x+2) + C |
| | 9 | |
31 paź 12:15
adam1: Dziękuję Panu bardzo
31 paź 12:18
adam1: a jak ta metoda się nazywa bo ja próbowałem za y' wstawić dydx +y i to przyrównać do zera
31 paź 12:23