pomocy :)
miodzio: Rozważ zbiory {0,1} (0,1) i [0,1]. Czy następujące stwierdzenia są prawdziwe?
a) {0,1}⊆(0,1)
b) {0,1}∊[0,1]
c) (0,1)∊[0,1]
d) {0,1}∊Z
e) [0,1]∊Z
f) [0,1]∊Q
g) 1/2 i π/4 są elementami {0,1}
h) 1/2 i π/4 są elementami (0,1)
i) 1/2 i π/4 są elementami [0,1]
31 paź 11:23
Godzio:
a) nie prawda bo {0,1} ⊆ [0,1]
b) nie prawda bo musiało by być: {0,1} ∊ ( [0,1] ∪ { {0,1} } )
c) prawda
d) nie prawda bo Z = { ..., −1, 0, 1, ... }, (podobnie jak w B {0,1} ∊ Z ∪ { {0,1} }
e) nie prawda − oczywiste
f) nie prawda
g) nie prawda
h) prawda
i) prawda
Co do " ∊ "
Jeśli A ∊ B to B = { A, INNE ELEMENTY }
Natomiast "⊆"
A ⊆ B to znaczy, że każdy ELEMENT zbioru A jest elementem zbioru B.
A = {1,2,3} i B = {1,2,3,4} to A ⊆ B
31 paź 12:02
Bogdan:

{0, 1} − zbiór dwuelementowy złożony z liczb 0 i 1 (na rysunku słupki);
(0, 1) − zbiór wszystkich liczb rzeczywistych od 0 do 1 wyłącznie, czyli bez 0 i bez 1,
przedział otwarty dwustronnie od 0 do 1 (na rysunku zaznaczony na czerwono);
[0, 1] − zbiór wszystkich liczb rzeczywistych od 0 do 1 włącznie, czyli z 0 i z 1, przedział
domknięty (zamknięty) od 0 do 1, w ostatnim czasie oznaczany <0, 1> (na rysunku
zaznaczony zielonym kolorem);
ℤ − zbiór liczb całkowitych;
ℚ − zbiór liczb wymiernych.
a) nie
b) tak, przy czym zapis powinien być taki: {0, 1}⊂[0, 1] albo {0, 1}⊂<0, 1>
c) tak, przy czym zapis powinien być taki: (0, 1)⊂[0, 1] albo (0, 1)⊂<0, 1>
Spróbuj dalej samodzielnie
31 paź 12:02
Bogdan:
b) i d): prawda czy nieprawda?
31 paź 12:11
miodzio: no dobra ale czym rożni się znak ⊂ od ⊆ wiem, że ten pierwszy to np a jest podzbiorem b czyli
każdy element a należy do b a o co chodzi w tym ⊆?
31 paź 12:32
Bogdan:
A⊂B zbiór A zawiera się w zbiorze B, np. {1, 2, 3,}⊂{0, 1, 2, 3, 4},
A⊆B zbiór A zawiera się w zbiorze B lub zbiory A i B są równe,
np.: {1, 2, 3}⊆{0, 1, 2, 3, 4}, {1, 2, 3}⊆{1, 2, 3}
Symbol ⊆ jest wg mnie nadinterpretacją, bo np.: {1, 2, 3}⊂{1, 2, 3}, zbiór pełny jest
przecież także swoim podzbiorem. A jakie jest zdanie innych forumowiczów w tej sprawie?
31 paź 12:50
miodzio: też tak myślę ... zatem moim zdaniem a) nie b) tak c)tak d) tak e) tak f) nie g) nie h) tak i)
tak ..
zgadza się bogdan ?
31 paź 12:56
Bogdan:
Sprawdź e),
31 paź 12:58
Godzio:
Ale jeżeli było tam "∊" to powinniśmy to traktować jako "należenie" a nie "zawieranie". Tak mi
się wydaję przynajmniej.
31 paź 12:58
Bogdan:
Zapis {0, 1} oznacza zbiór, można zapisać: 0∊[0, 1], 1∊[0, 1], {0, 1}⊂[0, 1]
31 paź 13:01
Godzio:
Wiem wiem, ale zbiór też może należeć do innego zbioru.
31 paź 13:01
Bogdan:
Myślę, że miodzio błędnie użył znak ∊
31 paź 13:01
miodzio: a no faktycznie. Bo ja to potraktowałem tak, że skoro jest znak ∊ to wystarczy, że jakikolwiek
element zbioru [0,1] ma należeć do Z a to trzeba traktować jako całość ? czyli każdy element
zbioru [0,1] należy do Z ? bo jak tak to e oczywiście nie
31 paź 13:03
miodzio: no i sam się zaplątałem ..
31 paź 13:04
miodzio: czyli e to prawda ?
31 paź 13:04
Bogdan:
Zbiory zawierają się w sobie. W mowie potocznej, ale nie w języku matematyki, używa się
powszechnie określenia " należy", stąd jak sądzę jest silna chęć do używania znaku ∊
w każdej sytuacji. Rozróżnia się wyraźnie znaki: ∊ oraz ⊂.
31 paź 13:04
Godzio:
∊ − całość
⊆ − elementy
31 paź 13:04
miodzio: aj nie ...... XD dobrze mówiłem XD
31 paź 13:05
Bogdan:
e) cały przedział [0, 1] ⊄ ℤ, czyli nie zawiera się w ℤ
31 paź 13:06
miodzio: czyli a) nie
b) tak
c) tak
d) tak
e) nie
f) nie
g)nie
h) tak
i) tak
31 paź 13:07
Godzio:
Bogdan, miałem to jakieś 2 wykłady wcześniej na wstępie do matematyki, i z tego co się
dowiedziałem to zbiory mogą należeć do innych zbiorów lub zawierać się w sobie.
Np. Zbiór {1,2,3} należy do zbioru: {1,2, {1,2,3}, 4}, albo zawiera się w zbiorze: {1,2,3,4}.
{1,2,3} ∊ {1,2, {1,2,3}, 4}
{1,2,3} ⊆ {1,2,3,4}
31 paź 13:08
Bogdan:
Wg mnie teraz jest
miodzio dobrze
31 paź 13:08
miodzio: dobra dzięki za pomoc Panowie
31 paź 13:11
Bogdan:
Jeśli {1, 2, 3} traktujemy jako element zbioru {1, 2, {1, 2, 3}}, to znak ∊ jest uzasadniony,
ale podkreślam, że {1, 2, 3} jest w tym przypadku pojedynczym obiektem, elementem.
Znak ∊ stosujemy między elementem zbioru i zbiorem, do którego należy.
Wyrażenia {1, 2}, (1, 2), [1, 2] zdefiniowałem na początku jako zbiory i przy takim ujęciu
właściwy jest znak ⊂ między nimi.
31 paź 13:14
Godzio:
Ok. Rozumiem
31 paź 13:15
Bogdan:
Interesująca dyskusja przy okazji tego zadanka się wywiązała. Takie rozważanie problemów
jest bardzo pouczające nawet dla wytrawnych znawców określonej dziedziny. Myślę, że
jednym z motorów postępu i rozwoju, również swojego, jest umiejętność wątpienia i szukania
odpowiedzi na pojawiające się wątpliwości.
31 paź 13:23
Godzio: W pełni się z tym zgodzę
31 paź 13:25
aniabb: i standardowa kość niezgody z ważniaka

Czy zbiór bocianów jest elementem zbioru wszystkich ptaków?
31 paź 13:29
Marta : Proszę o wytłumaczenie zadania rozważ zbiory. Skąd mam wiedzieć czy stwierdzenie jest
prawdziwe?
A {0, 1} ⊆ (0,1)
B {0,1} ∊ [0,1]
C (0,1) ⊆ [0,1]
D (0,1) ⊆ (0,1)
E {0,1} ⊆ Z
F [0,1] ⊆ Z
G (0,1) ⊆ Z
1 lis 16:07
Adamm: gotowca szukasz?
1 lis 16:13
Marta : Mam to rozwiązane bo robiliśmy to na studiach na zajęciach. Niestety wykładowca to nie umie
tłumaczyć. A takie zadanie będzie na zaliczenie. Ja chce tylko to zrozumieć. Ja nie wiem o co
w tym chodzi.
Na dowód że nie kłamie wysyłam odpowiedzi spisane z prezentacji na wykładzie.
A Nie
B Nie zdążyłam spisać
C Tak
D Nie zdążyłam spisać
E Tak
F Nie
B i D było na końcu zadania.
Błagam o wytłumaczenie mi jak się rozwiązuje takie zadania.
1 lis 16:29
Adamm:
a wiesz co to znaczy A⊆B jeśli A i B to zbiory?
1 lis 16:37
Marta : Zapomniałam rozważ zbiory {0,1}, [0,1], (0,1)
A {0, 1} ⊆ (0,1)
B {0,1} ∊ [0,1]
C (0,1) ⊆ [0,1]
D (0,1) ⊆ (0,1)
E {0,1} ⊆ Z
F [0,1] ⊆ Z
G (0,1) ⊆ Z
1 lis 16:39
Marta : Nie wiem
1 lis 16:41
Marta : Zbiór A jest podzbiorem B?
1 lis 16:44
Adamm:
A⊆B znaczy że dla dowolnego x, x∊A to x∊B.
{0, 1} to zbiór złożony z 0 i 1
(0, 1) to zbiór złożony z liczb rzeczywistych x, 0<x<1
[0, 1] to zbiór złożony z liczb rzeczywistych x, 0≤x≤1
Z to zbiór liczb całkowitych (Zahl z niemieckiego)
1 lis 16:46
Marta : Nadal nic mi to nie mówi. Powiesz mi dlaczego {0, 1} ⊆ (0,1) jest nie prawdziwym
stwierdzeniem?
1 lis 16:51
Adamm:
x∊{0, 1}, czy wtedy x∊(0, 1)?
1 lis 17:04
Marta : Szukałam w internecie ale nic nie znalazłam. Błagam o pomoc.
1 lis 17:05
Marta : Różni się tylko nawiasami ten po prawej ma ( ) a po lewej {}. Nadal nie wiem o co chodzi.
1 lis 17:10
Adamm:

czerwone − {0, 1}
niebieskie − [0, 1]
zielone − (0, 1)
fioletowe − Z
1 lis 17:15
Marta : {0,1} nie ma kreski
(0,1) ma kreski
Czyli nie są takie same.
To dlatego stwierdzenie jest nie prawdziwe?
1 lis 17:27
Adamm:
mi się nie chce tłumaczyć jak krowie na rowie, albo pomyślisz i zrozumiesz, lub
po prostu nie zdasz i będziesz poprawiać
1 lis 17:34
Adamm: najlepiej to pójdź do niego na konsultacje
1 lis 17:35
Marta : Wytłumacz mi błagam bo nigdy nie zdam. Naprawdę nie wiem o co chodzi w tym zadaniu. Nie możesz
odpowiedzieć na pytanie
dlaczego {0, 1} ⊆ (0,1) jest nie prawdziwymstwierdzeniem?
1 lis 17:41
Marta : On nie umie tłumaczyć. Byłam
1 lis 17:42
Marta : Błagam pomóż mi. Jestem niepełnosprawna.
1 lis 17:53
Pytający:
• x∊{0, 1} ⇔ (x=0 ∨ x=1)
• x∊(0,1) ⇔ (0<x<1)
• {0, 1} ⊆ (0,1) ⇔ (dla każdego x∊{0, 1} zachodzi x∊(0,1))
co oczywiście nie zachodzi (nie jest to prawdziwym stwierdzeniem), bo 0∊{0, 1}, ale 0∉(0,1)
1 lis 18:58