zadanko
Bu$kA;)): Wycieczka szkolna idzie z prędkością 4km/h. Po 45 minutach od wyjścia wycieczki spóźniony
kolega wyjeżdża na rowerze i jedzie z prędkością 15km/h. Kiedy i w jakiej odległości od startu
dogoni wycieczkę?
13 maj 20:26
tim: Układamy układ równań.
V = s / t
Więc:
4km/h = s (odległość od szkoły) / t (czas pójścia)
Oraz
15km/h = s(odległość od szkoły jest taka sama) / t − 1/4 (czas jechania, to jest czas pójścia −
45 minut)
4 = s / t
15 = s / t − 1/4
Rozwiąż.
13 maj 20:32
Bu$kA;)): 4t=s
15=4t/t−1/4
hmmm ale t mi się skróci

i żadnej niewiadomej nie wylicze
13 maj 20:38
tim: A spróbuj tak.
Wyznacz z pierwszego samo s.
Potem z drugiego samo s.
I przyrównaj, i
t ci sie nie skróci.
13 maj 20:40
Bu$kA;)): s=4t
s=15 1/4t
i co teraz

układ równan miałam tyle ile w necie poczytałam
13 maj 20:46
tim: Czekaj, coś namieszałem sam
13 maj 20:50
Bu$kA;)): aha oki
13 maj 20:51
tim: Ok widzę błąd. Zamiast 1/4 powinno być 3/4 (45 minut)

Już piszę.
| | s | | 3 | |
15 = |
| s = 15(t − |
| ) = 15t − 11,25 |
| | | | 4 | |
s = s, więc 4t = 15t − 11,25
11t = 11,25
13 maj 20:53
Mariusz: przez 45 min przejechali 3 km V1=4km/h
potem rusza następna osoba od startu z V2=15
3km+t*V1=V2*t
3+4t=15t
t=3/11
S=3/11 *15=4,1km nie jestem pewien ale tak mi sie zdaje
13 maj 20:55
tim: Gdyby t = 3/11 to to jest mniej niż już przeszli.
13 maj 20:57
Bu$kA;)): Po 3/11 h w odległości 4 1/11 km od wyjścia. (to jest odpowiedź do sprawdzenia poprawnego
wyniku)
13 maj 20:59
Mariusz: ale to jest t kiedy wyruszył ten drugi
13 maj 21:00
tim: Aha, no to ok
13 maj 21:01
Mariusz:
13 maj 21:02
Bu$kA;)): dzięki wielkie
13 maj 21:11