pomocy
farma2: f(x)=3x−1
ale niemam pojęci jak
31 paź 11:14
ICSP: co konkretnie
31 paź 11:15
farma2: no jak to przekształcić
bo mam tak
y=3x−1
3y=3x no i jak pozbyc sie tej 3
31 paź 11:17
ICSP: podzielić przez 3
31 paź 11:19
farma2: i co wyjdzie y=x

?
31 paź 11:21
ICSP: 3y = 3
x
y = 3
x−1
kompletnie nie wiem o co Ci terach chodzi

masz narysować wykres? Rozwiązać równanie?
31 paź 11:23
farma2: naryzoswać wykres, ale myslalem że jak podziele przez 3 to co innego mi wychodzi,
mam wykres odwrotny narysowac ale najpierw musze ta funkcje znalezc
31 paź 11:25
ICSP: czyli masz funkcję :
y = 3x−1 i masz narysować wykres funkcji do niej odwrotnej ?
31 paź 11:26
farma2: a sorka nie napisałem wcześniej,
musze wyznaczyć funkcje odwrotna i narysowac jej wykres, ale tylko o wyznaczenie mi chodzi
31 paź 11:26
ICSP: no teraz rozumiem o co chodzi w zadaniu

y = 3
x−1
od razu robię zamianę zmiennych i zacyznam wyznaczać y
x = 3
y−1 // * 3
3x = 3
y
log
3 3x = log
3 y
y = log
3 3x = log
3 3 + log
3 x = log
3 x + 1
y = log
3 x + 1
31 paź 11:27
farma2: dziękuje bardzo

zawsze zapominam, że tam można to zlogarytmować
31 paź 11:29