Nie wiem czy dobrze zrobiłem
farma2: (1/2)2x2+x−1 > (1/4)(1/2)2+x−(1/8)
wyszło mi że x∊(−∞,−1/2)∪(3/2.+∞)
31 paź 10:59
ICSP: źle
31 paź 11:01
farma2: a możesz to rozpisać?
31 paź 11:04
ICSP: pokaż jak ty robiłeś a ja wskażę błąd
31 paź 11:08
farma2: (1/2)2x2+x−1 > (1/4)(1/2)x2+x−(1/8)
(1/2)2x2+x−1 > (1/2)x2+x−(1/4)
2x2+x−1 > x2+x−(1/4) ale tutaj chyba powinienem zmienić znak, ale tego nie zrobiłem
x2−x−3/4>0
no i wychodzi tak jak wczesniej napisalem
31 paź 11:13
ICSP: ab > ac
1o gdy a ∊ (0;1) to :
b < c
2o gdy a ∊ (1 ; + ∞)
b > c
31 paź 11:15
farma2: czyli musze zmienic znak i wtedy wszystko gra, wielkie dzięki
31 paź 11:16
ICSP: 
i zapamiętaj to

Identycznie jest przy nierównościach logarytmicznych.
31 paź 11:16
Ann:

1/4 =1/2
2
| 1 | | 1 | |
| 2x2+x−1> |
| 2*((1/2)x2+x−(1/8)) |
| 2 | | 2 | |
1/2 <1 wiec
2x
2+x−1< 2*((1/2)x
2+x−(1/8))
Δ=1+3=4
√Δ=2
wiec x∊[x1,x2]
31 paź 11:16