Trójkąt pole
Troll: W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę 30, zaś jego obwód równy jest 10cm.
Oblicz polę trójkąta.
31 paź 09:17
Ann:

2(x+y)=10
x+y=5
x=cos(30)*y
rozwiaz uklad:
x+y=5
x=cos(30)*y
jak wyliczysz x i y to potem h wyliczysz ze wzoru :
h=
√y2−x2
P
Δ=0.5 *h*(2x)
31 paź 09:30
bupolina: a nie dało się tego jakoś wyliczyć z 2 trójkątów 30, 60, 90?
31 paź 09:36
Ann: da sie

wtedy masz y=2x
31 paź 10:05
Ann: i liczysz rozwiazujac uklad:
y=2x
y+x=5
itd
h i P
Δ tak jak wyzej napisalam
31 paź 10:07
31 paź 10:31
Bogdan:

y = 2h, a nie 2x
....................................................
Pole P = h
2√3
4h + 2h
√3 = 10 ⇒ 2h + h
√3 = 5 ⇒ h(2 +
√3) = 5 /*(2 −
√3) ⇒ h = 5(2 −
√3)
P = 25(2 −
√3)
2*
√3 = ...
31 paź 10:33
Ann: no tak

nie popatrzylam dokladnie na rys
31 paź 10:52