Funkcja cyklometryczna
Bupolina: |3arctgx|=π
Jak rozwiazac i jakie sa warunki poczatkowe?
31 paź 09:04
Ann: |3arctgx|=π
x∊R
| | π | | π | |
arctgx=− |
| lub arctgx= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x=tg(− |
| ) lub x=tg( |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
31 paź 09:39
Ann: a w tym drugim to masz 0.5 do potegi 2arcsin(3x) czy jak? bo kiepsko to widac
31 paź 09:41
Ann: | | π | | π | | π | | π | |
masz arcsin α wiec α∊[−π/2;π/2] czyli − |
| ≤3x≤ |
| ⇒ x∊[− |
| ; |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
jak to jest w potedze to masz:
(0.5)
2arcsin(3x)=(0.5)
3
z wlasnosci funkcji wykladniczych:
2arcsin(3x)=3
31 paź 09:48
bupolina: tak tak, w potędze. Dziękuję!
31 paź 10:01