a
aga: w trapezie rownoramiennym o przekatnej 13cm można wpisać okrąg. odcinek łączący srodki ramion
trapezu ma dlug. 12. oblicz długość ramion i pole trapezu
31 paź 08:39
Tad:

jeśli w trapez można wpisać okrąg to ... d=12
h policzysz
pole też −)
31 paź 08:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
Tad − to ciekawa ciekawość ... patrz chociażby Twój rysunek −−− za nic promień okręgu NIE JEST
31 paź 09:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
a−x = b+x
| a+b | | (a−x) + (b+x) | |
| = |
| ... czyli (a−x) = (b+x) = 12  |
| 2 | | 2 | |
(a−x)
2 + h
2 = 13
2
12
2 + h
2 = 13
2
h
2 = 169 − 144
h
2 = 25
h=5
| | a+b | |
Ptrapezu = |
| *h = 12*5 = 60 |
| | 2 | |
ramiona:
korzystasz z twierdzenia o długości boków czworokąta opisanego na okręgu.
a+b = c+d ... gdzie c,d ramiona trapezu
24 = c+d
a przeciez jest to trapez równoramienny, więc c=d
24 = 2c
c = 12
31 paź 09:34
Tad:
a+b=2d
| | a+b | |
... a czym jest odcinek łączący środki ramion  ? nie |
|
|
| | 2 | |
... pisałem coś o promieniu okręgu

?
31 paź 09:40
Tad: ... ot i ciekawa ciekawość −
31 paź 09:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybacz ... zasugerowałem się oznaczeniem 'd' jako średnica okręgu
31 paź 09:46
Tad:
−
31 paź 09:50