logarytmy
Adam: Czym się różni log2(8−2x) − 2log2(2−x) = 1 od log2(8−2x) − log2(2−x)2 = 1
w pierwszym przypadku wynikiem jest x=0 a w drugim x=0, x=3,Dlaczego w pierwszym przykładzie 3
się nie liczy?
31 paź 02:58
Artur z miasta Neptuna:
Bo nim zaczniesz cokolwiek przeksztalcac to pisze ZALOZENIA
Rozpisz zalozenia a zobaczysz roznice i powod dla ktorego x=3 nie jest rowiazaniem pierwszego
rownania
31 paź 07:20
Adam: założenia a>0 . a≠1, 8−2x≠0 , 2−x≠0, (2−x)2≠0⇒ 4−4x+x2⇒ x=2. Nie ma w założeniach że x≠0.
chyba, że o jakimś zapomniałem...
31 paź 12:41
Piotr:
zalozenia do logarytmow :
1) podstawa logarytmu >0 i ≠1
2) liczba logarytmowana >0
wiec źle liczysz dziedzine.
31 paź 13:05
aniabb: napisałeś a>0 w wypisujesz różne ..poza tym pytanie było o 3, a nie o 0
31 paź 13:07
Piotr:
Cześć
aniabb 
on pomylil podstawe logarytmu z liczba logarytmowana. podstawa jest przeciez 2
31 paź 13:12
Ajtek:
To też fakt

.
Witam
aniabb, Artur, Piotr 
.
31 paź 13:22
Piotr:
Witam, witam
31 paź 13:37
Adam: do pierwszego: 8−2x≠0, x≠4
2−x≠0, x≠2
do drugiego:
8−2x≠0, x≠4
(2−x)2≠0⇒ 4−4x+x2⇒ x≠2
Więc może mi ktoś w końcu powiedzieć dlaczego dla pierwszego równania nie ma takiej samej
odpowiedzi jak dla drugiego? Dziękuję z góry za "ODPOWIEDŹ" a nie gdybanie
31 paź 16:50
Ajtek:
Co by było "gdyby"
Adam znał założenia logarytmów

Zapewne nie robiłby błędów.
Wytłumacz mi proszę dlaczego 8−2x≠0 i 2−x≠0?
31 paź 16:55
Adam: bo x≠4 i x≠2
31 paź 16:58
Ajtek:
Ale skąd takie założenie?
31 paź 17:01
Ajtek:
A nie np: 8−2x>0 i 2−x>0?
31 paź 17:01
Mati_gg9225535: lo2(8−2x) − log2(2−x)2 = log2(8−2x) − 2log2|2−x|
31 paź 17:05
Mati_gg9225535: log2 *
31 paź 17:05
Adam: no rzeczywiście, Twoje jest trafniejsze... dzięki i sory
31 paź 17:08