geo
**pola***: 126 Cyfry szukanej liczby trzecyfrowej tworzą ciąg geo. Suma kwadratów cyfry jedności i cyfry
setek wynosi 68. Jeśli od szukanej liczby odejmiemy 594 to uzyskamy liczbę utworzoną z tych
samych cyfr ale w odwrotnej kolejności. Znajdź tę liczbę. potrafię ułożyć równanie, ale nie
umiem go rozwiązać...
13 maj 20:17
Basia: Pomagam
13 maj 20:42
Basia:
liczba: 100x + 10y + z
{x,y,z} ciąg geometryczny stąd:
y2 = x*z
−−−−−−−−−−−−−−−−−
z2 + x2 = 68
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
100x+10y+z−594 = 100z+10y+x
99x − 99y = 594 /:99
x − y = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
trzeba rozwiązać układ podkreślonych równań
13 maj 20:45
pola: Basiu dziękuję Ci bardzo za chęc pomocy ale tak jak napisałam, potrafię ułożyć układ, ale nie
do końca umiem go poprawnie rozwiązać. tzn ma być jedna odp: 842, a mi wychodza takie: 842 v
−248. mogłabyś mimo wszystko spróbować to rozwiązć?
100x+10y+z−594 = 100z+10y+x
100x+z−594 = 100z+x
tak zaczęłam
13 maj 20:58