Układ równań
Bob: a) ∫2x + y = 3
∫x−y = 0
b) ∫3x − 4y = 2
∫2x + y = 5
c) ∫x4 + y6 = 2
∫3x − 2y = 0
d) ∫4(x − 1) + 2(y−2) = −2
∫4x − y = 3
Poproszę to przeciwnymi współczynnikami.
30 paź 23:26
kachamacha: a)
3x=3
x=1
x−y=0
1−y=0
y=1
czyli x=1
y=1
30 paź 23:28
Bob: b, c, d?
31 paź 21:39
aniabb: b)
3x−4y=2
8x+4y=20
−−−−−−−−−−−−
11x=22
x=2
y=1
31 paź 21:41
aniabb: c)
3x+2y=24
3x−2y=0
−−−−−−−−−−
6x=24
x=4
12=2y
y=6
31 paź 21:43
aniabb: d)
4x+2y=6
8x−2y=6
−−−−−−−−−
12x=12
x=1
4−y=3
y=1
31 paź 21:45
aniabb: tak naprawdę to metoda mieszana..pierwsza niewiadoma przeciwnymi, druga metodą podstawiania
31 paź 21:45