proszę o pomoc
Julia: dana jest funkcja y=2x−4
a)oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie
b)oblicz dla jakiego argumentu x wartość wynosi 6
c)podaj współrzędne punktu przecięcia wykresu funkcji z osią y
d)jaka jest monotoniczność funkcji
e)sprawdź rachunkowo czy punkt (1,2) należy do wykresu funkcji
f)napisz wzór funkcji której wykres jest równoległy do danej i przechodzi przez punkt (0,−3)
30 paź 23:13
Ann: a) 2x−4>0 ⇒x>2
b) rozwiaz : 6=2x−4
c) przecina os y gdy x=0 wiec
y=2*0−4
czyli P=(0,−4)
d) fkcja roznaca bo wspolczynnik przy x dodatni
e)
czy (1,2) nalezy do wykersu?
2=2*1−4
2=−2 sprzecznosc czyli nie nalezy
f) rownolegla czyli wspolczynnik przy x taki sam :
prosta postaci :
y=2x+b
(0,−3)ma nalezec do tej prostej wiec :
−3=2*0+b ⇒b=−3
czyli y=2x−3
30 paź 23:17
Aga1.: a) Rozwiąż nierówność
2x−4>0
b)
rozwiąż
2x−4=6
c)Punkt przecięcia z osią y to (0,b). Ile wynosi b?
d) monotoniczność zależy od a.
gdy a>0 to f jest rosnąca, gdy
a<0 to malejąca, gdy a=0 to funkcja liniowa jest stała .
Ile wynosi a?
30 paź 23:19
PuRXUTM: a) y=2x−4 y>0 czyli 2x−4>0 dok.
b) y=6 6=2x−4 dok.
c) czyli b wstawiasz za x=0 y=4
d) pomyśl czy wartość funkcji rośnie czy maleje wraz ze wzrostem argumentów ?
e) (1,2) wstawiasz do wzoru y=2x−4 za x wstawiasz 1 a za y wstawiasz 2
f) wykres czyli prosta jest równoległa jak ma ten sam współczynnik kierunkowy czyli ta prosta
równoległa do tej w podanej w zadaniu ma postać y=2x+b wstawiasz do tego wzoru (0,−3) tak jak
w podpunkcie e i wyliczasz b później zapisujesz wzór prostej która jest jednocześnie wzorem
funkcji
30 paź 23:19