wzory skróconego mnożenia
polako: (x
2+x+4)
2 + 8x(x
2+x+4) + 15x
2=
=(x
2+x+4+
√8x)(x
2+x+4−
√8x)(x
2+x+4+
√15x)(x
2+x+4−
√15x) ja to widzę tak
30 paź 22:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
to źle to widzisz
(x2+x+4+√8x)(x2+x+4−√8x) = (x2 + x + 4)2 − 8x2
(x2+x+4+√15x)(x2+x+4−√15x) = (x2+x+4)2 − 15x2
jak to wymnożysz jeszcze ze sobą ... to na pewno nie da Ci chociażby +15x2 ... a będzie
m.in. (x2+x+4)4
30 paź 22:40
polako: to jak to zrobić
30 paź 22:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ:
x2+x+4 = a
4x = b
(x2+x+4)2 + 8x(x2+x+4) + 15x2 =
= a2 + 2*a*b + b2 − 1*x2 =
= (a+b)2 − x2 = (a+b−x)(a+b+x) =
= (x2+x+4+4x−x)(x2+x+4+4x+x) =
= (x2+4x+4)(x2+6x+4) =
= (x+2)2(x + 3+√5)(x +3−√5)
30 paź 22:44
polako: dzięki
30 paź 22:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak widzisz ... to zadanie było 'chytre' i wymagało zauważenia, że wyjściowa postać to 'prawie'
(a+b)2
30 paź 22:56