.
anulaa: W rozgrywkach sportowych każdy z każdym rozegrano 45 spotkań. Ile startowało drużyn?
kombinatoryka.
30 paź 22:14
30 paź 22:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
niech będzie N zespołów
zespół A rozegrał jeden mecz z każdym innym ... czyli z N−1
zespół B rozegrał jeden mecz z każdym innym, ale już mecz z A został policzony ... czyli N−2
zespół C rozegrał jeden mecz z każdym innym, ale mecz z A i B został policzony ... czyli N−3
... itd.
stąd:
n−1 + n−2 + ... + 2 + 1 +
0= 45
a
1 = n−1
r = −1
| | a1 + an | | (n−1) + 0 | | n2−n | |
Sn = |
| *n = |
| *n = |
| = 45 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
stąd:
n
2 − n = 90 ⇔ n
2 − n − 90 = 0 ⇔ (n−10)(n+9) = 0
czyli:
n= 10 lub n = −9
oczywiście ilość drużyn musi być większa od 0
dlatego n=10
30 paź 22:22
anulaa: x = 10 i x = −9 czyli 10 drużyn
30 paź 22:22
anulaa: dziękuje za pomoc
30 paź 22:24