..
radek: −84x3 + 268x2 −44x − 12 da sie dalej zrobic cos z tego ?
30 paź 22:08
Ann: =−4 (−3 + x) (−1 + 3 x) (1 + 7 x)
30 paź 22:10
PuRXUTM: a co masz zrobić ? wyliczyć miejsca zerowe ? rozłożyć na czynniki ?
30 paź 22:10
radek: | | 3x | | 2x+2 | |
raczej mialem rownanie |
| = |
| i ostateczni mi wyszedl wielomian i musze |
| | 3x−1 | | 2x−6 | |
wyliczyc miejsca zerowe
30 paź 22:14
radek: da sie jakos
30 paź 22:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ:
| 3x | | 3x −1 +1 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| 3x−1 | | 3x−1 | | 3x−1 | |
| 2x +2 | | 2x − 6 +8 | | 8 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| 2x−6 | | 2x−6 | | 2x−6 | |
czyli:
| 3x | | 2x +2 | | 1 | | 8 | | 1 | | 8 | |
| = |
| ⇔ 1 + |
| = 1 + |
| ⇔ |
| = |
| |
| 3x−1 | | 2x−6 | | 3x−1 | | 2x−6 | | 3x−1 | | 2x−6 | |
trochę ładniej to wygląda, nie uważasz
30 paź 22:34
Krzysiek : Miales takie rownanie To robisz zalozenie ze 3x−1≠0 ⇒x≠1/3 i 2x−6≠0⇒x≠3
| | 3x | | 2x+2 | |
Teaz rownanie |
| = |
| Jak masz taka postac to robisz to z proporcji
|
| | 3x−1 | | 2x−6 | |
Czyli mamy 3x(2x−6)=(3x−1)(2x+2)⇒6x
2−18x=6x
2+6x−2x−2⇒6x
2−6x
2−18x−6x+2x+2=0⇒−22x+2=0⇒
NO chyba ze tam sa jakies minusy przy 3x albo 2x to wtedy by wyszlo rownanie kwadratowe
30 paź 22:36
radek: oo. dziekuje
30 paź 22:36
Eta:
| | 3x | | x+1 | | 1 | |
|
| = |
| , założenie x≠ |
| i x≠ 3 |
| | 3x−1 | | x−3 | | 3 | |
3x(x−3)= (3x−1)(x+1)
dokończ.........
30 paź 22:37