Oblicz dla jakich wartości parametru m okregi
xyz: Oblicz dla jakich wartości parametru m okręgi o równaniach (x−m)2+(y+4)2=8
(x−2)2+(y+m)2=2
a) styczne wewnętrznie
r1=2 √2, S1=(m, −4)
r2=√2, S2=(2, −m)
A wiec liczę:
|r1r2|= √2m2+4m+20
Δ < 0
A wiec gdzie jest błąd?
30 paź 22:08
Ann: bo tu nie bedzie chodzilo o promienie bo te masz stale a o to gdzie srodki tych okregow sie
znajduja
30 paź 22:11
xyz: no tak ale mamy warunek |S1S2|<r1−r2
30 paź 22:13
PuRXUTM: okręgi są styczne wewnętrznie jeżeli IS1S2I=Ir1−r2I i liczysz
30 paź 22:14
Ann:

policz odleglosc S
1S
2 i beda styczne wewnetrznie gdy ta odleglosc bedzie = r
1−r
2
30 paź 22:15
xyz: Czyli √2m2−12m+20=√2|*()2
a=2 b=−12 c=18
Δ=80
No tak tylko w książce mam m0 tylko.
30 paź 22:21
xyz: coś jest nadal źle m1=3−√5
m2=3+√5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
według odpowiedzi:
m0=3
30 paź 22:26
xyz: Wszytko ok to ja zrobiłem błąd. Dzięki za wszystkie odpowiedzi
30 paź 22:31