Trygonometria
studentpg93: W tym zadaniu prosiłbym o drobną pomoc, czyli wskazówki jakieś.
Dla jakich wartości parametru x należącego <0, 2π> równanie x2sinα + x + cosα = 0 ma dwa różne
pierwiastki. Założeniami na pewno będzie Δ>0, oraz a ≠ 0 ale co z pierwiastkami?
30 paź 21:59
studentpg93: Help..
30 paź 22:09
Ajtek:
Wg mnie to wszystko.
30 paź 22:11
PuRXUTM: to jest ze studiów ?
30 paź 22:11
ZKS:
Na pewno tak wygląda treść przeczytaj jeszcze raz i potwierdź albo zaprzecz.
30 paź 22:12
studentpg93: Powtórka z liceum ;> ale co z pierwiastkami? Nic nie zakładać z nimi

?
30 paź 22:12
Mila: Wydaje mi się, że parametrem jest α.
30 paź 22:13
studentpg93: Treść tak wygląda, no chyba, że wgl mam je źle napisane ;>
30 paź 22:13
Ajtek:
Cześć
ZKS 
. Też analizowałem tą treść i mi coś nie pasowało, bo tu nie ma parametru

.
30 paź 22:13
Ajtek:
Hej
Mila, masz rację

.
30 paź 22:14
studentpg93: boże... ale wstyyyyd. Paramtr α... oczywiście, że tak...
30 paź 22:16
ZKS:
Witam
Ajtek.

Właśnie o to mi chodzi że x jest parametrem dlatego się dopytuję o treść czy to α nie jest
przypadkiem tym parametrem.
30 paź 22:16
studentpg93: Dla jakich wartości parametru α należącego <0, 2π> równanie x2sinα + x + cosα = 0 ma dwa różne
pierwiastki. Założeniami na pewno będzie Δ>0, oraz a ≠ 0 ale co z pierwiastkami?
Tak powinno być, wybaczcie.
30 paź 22:17
Ajtek:
No tak, tutaj ja nie błysnąłem "mądrością"
30 paź 22:18
Ajtek:
sinα≠0 (a≠) i Δ>0 i tyle.
30 paź 22:19
Ajtek:
(a≠0) miało być

.
30 paź 22:19
Mila: Warunki
Sinα≠0 i Δ>0
Δ=1−4sinαcosα=1−2sin2α>0
O pierwiastki nie pytają.Mają być różne.
30 paź 22:20
studentpg93: no okej, czyli w sumie dobrze miałbym założenia xd no to mamy 1 − 4sinαcosα>0. Jakieś
wskazówki? zamieniałem 1 na jedynkę trygo i myślałęm, że wzórk skróconego mnożenia będzie, ale
niestety.. jakieś podpowiedzi? Tylko drobne

Żeby nie wyszło, że zadanie za mnie zrobicie
30 paź 22:21
Ajtek:
sin2α−2sinαcosα+cos2α−2sinαcosα>0
Może to coś da.
30 paź 22:24
studentpg93: MHm, wzór, okej. A co do sinα≠0, to mam zapisać, że α∊R\ {kπ}, k∊C?
30 paź 22:24
studentpg93: dobra, to pobawię się deltą i powiem, co mam
30 paź 22:24
Mila: | | 1 | |
1−2sin2α>0⇔sin2α< |
| i sinα≠0 |
| | 2 | |
masz elementarną nierówność, odczytaj z wykresu.
30 paź 22:29
studentpg93: Mam takie drobne pytanie, czy sin(2α) = sin2α? ;>
30 paź 22:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
nawias jest dodany tylko, abyś nie miał wątpliwości że to jest sin od 2α
jaki kierunek
30 paź 22:31
studentpg93: inżynieria materiałowa
30 paź 22:32
Mila: Tak, jeśli nie prowadzi do nieporozumień.
30 paź 22:33
studentpg93: | | 1 | |
jak odczytać z wykresu sin2α< |
| ? wiem, że sin2α to funkcja o okresie dwa razy mniejszym |
| | 2 | |
od sinα, ale jak to odczytać, to nie wiem..
30 paź 22:43
studentpg93: jakby było równanie, to luz, ale z nierównością mam problem
30 paź 22:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | π | | π | |
2α ∊ (− |
| ; |
| ) + 2kπ <−−−− okres ze 'zwykłego sinusa' |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
α ∊ (− |
| ; |
| ) + kπ <−−−− czyli okres zwykłego 'podzielony przez 2' |
| | 6 | | 6 | |
30 paź 22:47
studentpg93: Aha, czyli po prostu wszystko dzielę przez 2. Okej dzięki
30 paź 22:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co byś zrobił, gdyby było:
30 paź 22:50
studentpg93: | | π | |
hm.. odjął od tego co jest w nawiasie |
| |
| | 6 | |
30 paź 22:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokaż mi po kolei co byś robił
30 paź 22:54
studentpg93: | | 7π | | π | |
hmm.. a nie będzie przypadkiem 2α∊(− |
| ; |
| ) + 2kπ w tym zwykłym sinusie  |
| | 6 | | 6 | |
30 paź 22:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie tak będzie
30 paź 22:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
i dlatego chciałem byś to napisał pokolei
30 paź 22:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 7π | | −3π | |
znaczy nie − |
| .... tylko |
| |
| | 6 | | 6 | |
30 paź 22:59
studentpg93: okej, to to zadanie już ogarniam

a co do tego co mówiłeś, to zrobiłbym tak:
| | 7π | | π | | π | | π | |
α∊(− |
| − |
| ; |
| − |
| ) + kπ |
| | 12 | | 6 | | 12 | | 6 | |
30 paź 23:03
studentpg93: jak to −3 ?
30 paź 23:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie bardzo rozumiem jak to zrobiłeś ale wygląda źle
| | π | | π | | π | |
2α+ |
| ∊ (− |
| ; |
| ) + 2kπ |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | π | |
2α ∊ (− |
| − |
| ; |
| − |
| ) + 2kπ |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 2π | | π | | 2π | | π | |
2α ∊ (− |
| − |
| ; |
| − |
| ) + 2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 3π | | π | |
2α ∊ (− |
| ; |
| ) + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 3π | | π | |
α ∊ (− |
| ; |
| ) + kπ |
| | 12 | | 12 | |
30 paź 23:06
studentpg93: a tak wgl, to w zadaniu mam, że α∊<0 ; 2π>
30 paź 23:06
studentpg93: czyli muszę wprowadzić drobne korekty ;>
30 paź 23:07
studentpg93: Eh dobra, mam już dosyć na dzisiaj. Spać idę

Dobranoc i dzięki za pomoc!
30 paź 23:12
30 paź 23:17