rownanie
boski: Wyznaczyc rozwiazanie : 2log2√x+1 + log2(x−5) − log24x = 1 + log2(x−2) − log2x
30 paź 21:44
Mati_gg9225535: ustal dziedzinę, a dalej:
log
2(
√x+1)
2 + log
2(x−5) − log
24x = 1 + log
2(x−2) − log
2x
log
2(x+1) + log
2(x−5) − log
24x = log
22 + log
2(x−2) − log
2x
| | (x+1)(x−5) | | 2(x−2) | |
log2( |
| ) = log2( |
| ) |
| | 4x | | x | |
30 paź 21:50
Ann: zlozenia:
x>−1
x>5
x>0
x>2
czyli x>5
| | (√x+1)2*(x−5) | | 2*(x−2) | |
log2( |
| )=log2( |
| ) |
| | 4x | | x | |
| (√x+1)2*(x−5) | | 2*(x−2) | |
| = |
| |
| 4x | | x | |
(x
2−6x+5)*x=4x(2x−4)
x(x
2−14x+21)=0
Δ=14*14−4*3*7=7(2*14−12)=7*16
√Δ=4
√7
x=0 <5
lub x=7−2
√7 <5
lub x=7+2
√7 >5
odp x=7+2
√7
30 paź 21:54