zapisz w posaci czynnikowej/iloczynowej używając wzorów skróconego mnożenia
12345:
Sprawdzi mi ktoś i poprawi błędy ? bo wyszły mi dziwne wyniki i nie wiem gdzie popełniłam błąd
wzory
a4+b4=(a2+b2−√2ab)(a2+b2+√2ab)
a4−b4=(a−b)(a+b)(a2+b2)
a6+b6=(a2+b2)(a2−√3ab+b2)(a2+√3ab+b2)
a6−a6 = (a−b)(a2+ab+b2)(a+b)(a2−ab+b2)
.....................................................
1. (−2x+y)4−(−x−4y)4
2. (2x−y)6+3(−4x+5y)6
________________________
1.=[(−2x+y)−(−x−4y)][(−2x+y)+(−x−4y)][(−2x+y)2+{−x−4y)2 ]=
= (−2x+y+x+4y)(−2x+y−x−4y)[(4x2−4xy+y2)+(x2+8xy+16y2)=
=(−x+5y)(−3x−3y)(4x2−4xy+y2+x2+8xy+16y2)=(−x+5y)(−3x−3y)(5x2+4xy+17y2)
________________________________________________________________
2.=[(4x2+y2)+3(16x2+25y2)][(4x2+y20− √3 (2x−y) √3 (−12x+15y)+ 3(162+252)=
= (4x2+y2+48x2+75y2)(4x2+y2−2 √3 x + √3 y+12 √3 x−15 √3y+ 48x2+
75y2)(4x2+y2+2 √3 x − √3 y−12 √3 x+15 √3y+ 48x2+ 75y2)=
=(52x2+76y2)(52x2+10 √3 x−14 √3 y+76y2)(52x2−10 √3 x+14 √3 y+76y2)
30 paź 21:34
Mati_gg9225535: (4x2+y2+48x2+75y2) dodałaś to do pierwszego nawiasu a to należało wymnożyć jeszcze
przez ten następny
30 paź 21:40
Mati_gg9225535: pierwsze nawiasy (4x2+y2) oraz (16x2+25y2) są błędne bo podnosząc do kwadratu wyrażenia:
(2x−y)2 oraz [3(−4x+5y)]2=9(−4x+52) powinnaś skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia
30 paź 21:43
Mati_gg9225535: 9(−4x+5)2 mała korekta
30 paź 21:44
Mati_gg9225535: no i y zjadłem
30 paź 21:44
Mati_gg9225535: spróbuj jeszcze raz, pomału i uważnie, pamiętaj o stosowaniu podstawowych wzorów skróconego
mnożenia oraz kolejność działań

proponuje wszystko rozpisywać z nawiasami tam gdzie tylko
to możliwe
30 paź 21:45
12345: dzięki za pomoc
30 paź 21:49
12345: a pierwszy jest dobrze ?
30 paź 21:50
Mati_gg9225535: wg mnie tak
30 paź 22:06