Jak obliczyć pole tego czworokąta... :(
Paul: Dane są współrzędne wierzchołków czworokąta: A(2,0), B(6,0), C(5,3), D(1,3)
13 maj 20:13
tim: Obstawiam, że to będzie (tak na pierwszy rzut oka) równoległobok.
13 maj 20:13
Paul: To wiem a jak obliczyć pole ?
13 maj 20:15
tim:

Odczytaj z rysunku a i h
13 maj 20:16
tim: Jeżeli potrzebujesz udowodnić to liczysz długość odcinka AB oraz odległośc prostej AB od
prostej CD.
13 maj 20:16
Paul: ok jak co 1 cm to a=5 ; h=3
P=a*h P=15
Jak wyliczyć b ?
13 maj 20:20
tim: Poco ci b?
13 maj 20:20
Paul: ok jak co 1 cm to a=5 ; h=3
P=a*h P=15
Jak wyliczyć b ? bo trzeba jeszcze znaleźć drugą wysokość − podpowiesz?
13 maj 20:21
tim: I a nie równa się 5, h = 3.
13 maj 20:21
tim: Paul, skorzystaj z wzoru na długość odcinka między dwoma punktami ORAZ:
a * ha = b * hb, stąd obliczysz hb.
13 maj 20:21
tim: Wiesz jak?
13 maj 20:25
Paul: Fakt − a=4
a * ha = b * hb
4*3=12
To obwód będzie wynosił 24
13 maj 20:39
tim: Nie rozumiem, czemu obwód 24.

Ok. Więc pole = 12.
Oblicz teraz AD.
13 maj 20:41
juzek123:
30 lis 16:00