!
anulaa: Ze zbioru cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9 losujemy kolejno bez zwrotu 4 cyfry i zapisujemy je tworząc
liczbę 4−cyfrową. Oblicz ile jest takich liczb.
9*8*7*6 ?
czy
9999 − 999 = 9000 ?
bez zwrotu czyli bez powtórzeń ?
może ktoś poradzi co powtórzyć, by rozwiązywać tego typu zadania.
30 paź 21:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
bez zwrotu = bez powtórzeń
30 paź 21:18
Aga1.: 9*8*7*6
30 paź 21:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
9999 − 999 = 9000 to są wszystkie liczby czterocyfrowe, które:
1) mają w sobie
0 
a Ty nie masz 0 w losowanych liczbach
2) którym powtarzają się cyfry ... np. 4664
30 paź 21:19
anulaa: no to bez powtórzeń 9*8*7*6
a z powtórzeniem 94 ?
30 paź 21:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
30 paź 21:30
anulaa: dziękuję
30 paź 21:34