PRAWDOPODOBIEŃSTWO PILNE
MmATI: Bardzo pilne proszę o szybkie rozwiązanie MmATI: Mamy 9 klockow na ktortych znajdujaz sie
litery G E O M E T R I A . Oblicz prawdopodobienstwo, ze losujac 3 rozne klocki otrzymamy:
a)tylko samogłoski
b) conajmniej jedna samogloske
30 paź 21:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | | |
Ω = z 9 klocków wybierasz 3 ... czyli | |
| | |
a) masz 5 samogłosek (E,O,E,I,A) −−− dwa razy występuje bo są to dwa RÓŻNE klocki
| | | |
a więc wybierasz | ... z 5 samogłosek 3 |
| | |
b)
najłatwiej z przeciwnego.... czyli 1−P(B')
gdzie B' = będą same spółgłoski
30 paź 21:23
Ann: Ω={ GEOMETRIA}
X−zdarzenie ze tylko samogloski
X={EOEIA}
X'=Ω−X={GMTR}
b) B−zdarzenie ze jest 1 lub 2 lub 3 samogloski
30 paź 21:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
powyższe rozwiązanie nie bierze pod uwagę kolejności (zarówno przy budowie Ω jak i mocy
zdarzeń)
to zadanie można rozwiązać uwzględniając kolejność wylosowanych kloców (zarówno przy budowie Ω
jak i mocy zdarzeń) ... wyniki MUSZĄ



być identyczne
30 paź 21:25