Pomoć w ciągach
Spike: Kilka przykładów ciągów podanych przez nauczyciela do rozwiązania w ramach przygotowania do
kartkówki.
3)lim(
√2n2−n−
√n)
Prosiłbym chociaż o wskazówki.
13 maj 20:10
Spike: Na razie tak: w 4 jako odpowiedź wyszło mi "1", w 2 "e".
13 maj 20:20
Spike: W trzecim mam problem, bo mianownik wychodzi mi równy zero, co jest niemożliwe.
13 maj 20:26
Mariusz: mi sie wydaje że wyjdzie do + nieskończoności
13 maj 20:35
Mariusz: tak powinno być
13 maj 20:35
Spike: Znaczy się: tutaj chodzi o granicę ciągów, a to się oblicza. To, że ciąg będzie szedł do
nieskończoności to prawda, ale mi chodzi o obliczanie liczby "e", i granicy.
13 maj 20:41
Spike: .
13 maj 20:52
Bogdan:
Rozwiązuję kolejno
13 maj 21:05
Bogdan:
Umowa: wszędzie pod lim jest n→
∞, ale nie będę tego pisał.
| | 3n | | 3n + 1 − 1 | |
1. lim( |
| )n+1 = lim( |
| )n+1 = |
| | 3n + 1 | | 3n + 1 | |
| | 1 | |
= lim [ (1 + |
| )−3n−1 ]k = lim ek = e−3 |
| | −3n−1 | |
Obliczenia pomocnicze:
| | −3n − 1 | | | |
(−3n − 1) * k = n + 1 ⇒ k = |
| = |
| |
| | n + 1 | | | |
lim k = −3
13 maj 21:17
Bogdan:
2. Podobnie jak 1.
3. Proszę sprawdzić poprawność zapisu.
4. Wyłącz w liczniku i w mianowniku przed nawias n2
Zaraz podam 5
13 maj 21:28
Bogdan:
| | 2n + 3n+1 | | 2n + 3*3n | |
5. lim |
| = lim |
| = |
| | 2n+1 + 3n | | 2*2n + 3n | |
| | 2 | |
Uwaga: lim ( |
| )n = 0 przy n→∞ |
| | 3 | |
13 maj 21:34
Spike: Właśnie w trzecim też się nad tym zastanawiałem, bo zrobiłbym to poprzez "zastosowanie" wzr.
skr. mnożenia (a−b)(a+b)=a
2−b
2, ale zostaje tam "n" w liczniku, albo, zależnie do ktorej
potęgi spróbuję n wyciągnąć spod pierwiastków w minowniku, 0 w mianowniku, czego nie można
robić

. Przykład przepisany jest na pewno dobrze, możliwe, że nauczyciel się pomylił skoro i
tobie coś nie pasuje.
13 maj 21:36
Spike: Btw. pierwszego: tam n+1 nie powinno być w liczniku?
(−3n−1)k=n+1 /(−3n−1)
13 maj 21:38
Bogdan:
3. Granice ciągów przy n→
∞ typu lim (
√a −
√b) lub lim (
√a +
√b)
rozwiązuje się następująco:
| | √a + √b | | a − b | |
lim [(√a − √b) * |
| ] = lim |
| |
| | √a + √b | | √a + √b | |
oraz
| | √a − √b | | a − b | |
lim [(√a + √b) * |
| ] = lim |
| |
| | √a − √b | | √a − √b | |
13 maj 21:39
Bogdan:
Ad. 1. Tak, masz rację, odwróciłem ułamek, popraw sam. Myślę, ze wiesz już o co chodzi
z tym typem granic.
Ad. 3. Tak też może być, przelicz ten przykład i podaj wynik, porównamy wyniki.
13 maj 21:43
Bogdan:
W trzecim otrzymałem ∞
13 maj 21:49
Spike: Hmm, w 3 wyszło mi teraz √2n. Granica może mieć taką postać?
13 maj 21:49
Spike: Acha, więc √2n > ∞, tak? zbliża się do neiskończoności
13 maj 21:51
Spike: No dobra, ja mykam jeszcze się tego pouczyć. Dzięki wielkie za pomoc i wskazówki.
13 maj 21:51
Bogdan:
Ad 3. Tak, bo n→∞
13 maj 21:58
13 maj 22:07