pytanie liczby zespolone
dsfsdgsd: mam podane 2 liczby zespolone i mam znalezc "r" i kat alfa
jak to zrobic?
30 paź 20:40
dsfsdgsd: r=
√z*z z negacja
30 paź 20:42
asdf: daj treść bo nie rozumiem przekazu
30 paź 20:42
dsfsdgsd: nie mam tresci na wykladzie dostalem 2 liczby zespolone i mam je dodac podziekic itp, to juz
zrobilem i mam tez "znalezc (x,y)−−>(r, kąt alfa)"
30 paź 20:44
dsfsdgsd: dodac podzielic* itp.
30 paź 20:45
30 paź 20:47
asdf: dwie liczby zespolone:
v = 1 + 4i
w = 3 − 2i
Masz znaleźć kąt między nimi? Czy masz takie równanie:
| 1 + 4i | |
| i obliczyć kąt tej liczby z osią (ale jaką? urojoną czy rzeczywistą) |
| 3 − 2i | |
30 paź 20:54
dsfsdgsd: v i w

2 inne zespolone
tak to mam zostawic czy trzeba policzyc ile dokladnie wynosi kąt? jesli tak to jak to policzyc?
30 paź 20:56
dsfsdgsd: chyba kat z osia rzeczywista
30 paź 20:57
asdf: Nie wiem o co Ci chodzi, napisz co miałeś na wykładzie. To ty oczekujesz pomocy więc z szacunku
do kogoś, kto chce Ci pomóc powinieneś to zrobić jak najczytelniej. Nie będę Cie "ciągnąć za
język".
30 paź 20:58
Ann:

z=a+bi
wtedy
|z|=
√a2+b2
twoja alfa to oznaczylam tu: φ
φ szukasz z tego co masz dane czyli sin φ i cos φ
30 paź 20:58
Ann: a twoje r to tu bedzie |z|
30 paź 20:59
Ann: chyba o to ci chodzilo
30 paź 21:00
asdf: @Ann
Nie chcę się czepiać, ale ten zapis jest poprawny tylko dla pierwszej ćwiartki
30 paź 21:00
Ann: chyba dla kazdej jest dobry
30 paź 21:02
30 paź 21:02
Ann: czyli φ ∊(3π/2 , 2π) nie da sie tu dokladnie okreslic jakie to φ bedzie , mozesz chyba tylko
oszacowac
30 paź 21:05
dsfsdgsd: a skad sie to wzielo? z arccos?
30 paź 21:08
Ann: nie poprostu narusuj sobie wykres sin i cos i zobacz ze ujemny znak sin i dodatni znak cos jest
tylko w czwartej cwiartce
30 paź 21:10
30 paź 21:14