matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz kąty
Monika:
W kąt o mierze 20 stopni wpisano okrąg. Punkty styczności ramion kąta i okręgu połączono cięciwami z dowolnym punktem okręgu. Wyznacz kąt między tymi cięciwami. Rozpatrz dwa przypadki. (+ rysunek)
30 paź 20:26
dero2005:
α = 360−20−90−90 = 160
α
β =
=
2
30 paź 20:40
Tad:
Resztę zobacz tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/872.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/464.html
30 paź 20:42