zapisz w posaci czynnikowej/iloczynowej używając wzorów skróconego mnożenia
12345: Pomoże mi ktoś rozwiązać te dwa przykłady, tylko proszę powoli bo wychodzą mi dziwne wyniki i
nie za bardzo to rozumiem. Należy użyć wzoru skróconego mnożenia i pozostawić w postaci
iloczynowej
tutaj podam wzory :
a4+b4=(a2+b2−√2ab)(a2+b2+√2ab)
a4−b4=(a−b)(a+b)(a2+b2)
a6+b6=(a2+b2)(a2−√3ab+b2)(a2+√3ab+b2)
a6−a6 = (a−b)(a2+ab+b2)(a+b)(a2−ab+b2)
.....................................................
(−2x+y)4−(−x−4y)4
(2x−y)6+3(−4x+5y)6
30 paź 20:16
Mati_gg9225535:
1 przyklad, korzystasz z drugiego wzoru, gdzie
Twoje a = −2x + y oraz b = −x − 4y
2 przyklad, rozwiązałbym wciągając 2 do nawiasu podnosząc ją do potęgi 6
i skorzystałym z trzeciego wzoru
30 paź 20:19
Mati_gg9225535: "pozostawić w postaci iloczynowej" ulatwia zadanie bo nie trzeba potem wymnażać nawiasów,
jedynie uporządkować to co się w nich kryje
30 paź 20:19
12345: dzięki
30 paź 20:26