wielomiany
bezendu1990: Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian P(x). Znajdź wynik dzielenia wielomianu W(x) przez
P(x); jeśli:
W(x)=x
3+−6x+4, P(x)=x−2
i nie wychodzi mi tu dzieląc go sposobem pisemnym
30 paź 19:40
Aga1.: Iloraz jest równy
x2+2x−2
30 paź 19:43
bezendu1990: W(x)=x3−6x+4, P(x)=x−2
30 paź 19:45
asdf: hornerem spróbuj
30 paź 19:46
bezendu1990: no jak jadę hornerem to mam współczynniki :
1 −6 4 i też nie wychodzi
30 paź 19:48
asdf: a co z x2?
30 paź 19:49
Aga1.:
(x3+0x2−6x+4):(x−2)=x2+2x−2
−x3+2x2
−−−−−−−−−−−−−−−
2x2−6x+4
−2x2+4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2x+4
2x−4
−−−−−−−−−−−
0
30 paź 19:50
Aga1.: Współczynniki do Hornera
1,0,−6,4
30 paź 19:51
bezendu1990: nie ma x
2 ?
schemat hornera
1 −6 4
2 1 −4 −4
30 paź 19:51
bezendu1990: ok teraz wychodzi dzięki
30 paź 19:51
bezendu1990: to np. jak bym miał taki przykład wymyślony przed chwilą
x
4+9x
2−6 to przy schemacie hornera
x
3=0
30 paź 19:53
asdf: x1 też
30 paź 19:54
Aga1.: 1,0,9,0,−6
30 paź 19:56
bezendu1990: dobra rozumiem już a mogę tez wstawić do x
4+0x
3+9x
2+0x−6

i pisemnie podzielić
30 paź 19:57
Aga1.: Oczywiście,że tak.
30 paź 20:00
bezendu1990: Aga1

asdf
30 paź 20:03
Aga1.: Dzięki, przyda się na wieczór.
30 paź 20:03
asdf: z keczupem?
30 paź 20:04
bezendu1990: może być i z keczupem jak sobie "pokeczupujesz"
30 paź 20:07