row
boski: Rozwiązać równanie: √x + 4 −√3x +1 = −1
30 paź 19:39
asdf:
−√3x + 1 = −1 − √x + 4
√3x + 1 = 1 + √x + 4
Teraz chyba można pozbyć się pierwiastków (wcześniej zrób dziedzinę)
30 paź 19:45
boski: dziedzina wysza x≥−13 natomiast Δ<0 czyli brak rozwiazan.. ?
30 paź 19:54
jaa: x=2
30 paź 19:56
ICSP: Odp x = 5
√3*5 + 1 = 1 +
√5+4
4 = 1+3
4 = 4
30 paź 19:57
Aga1.: Dwa razy podnieść obustronnie do kwadratu.
30 paź 19:58
asdf: x >=−4
x >=−1/3
D = <−1/3, ∞)
√3x + 1 = 1 + √x + 4
3x + 1 = 12 + 2√x + 4 + x + 4
3x + 1 = x + 5 + 2√x + 4
2x − 4 = 2√x + 4
x − 2 = √x + 4
x2 − 4x + 4 = x + 4
x2 − 5x = 0
x(x − 5) = 0
x = 0 lub x = 5
I coś mi nie wychodzi...bo dla x = 0 to rozwiązanie jest sprzeczne, dla x = 5 rozwiązanie
pasuje. Chyba błąd jest w dziedzinie.
30 paź 20:00
Aga1.: x−2=√x+4 , dziedzina x−2≥0 i x+4≥0⇒x≥2
0 nie należy do dziedziny.
30 paź 20:03
jaa: bo przed nawiasem jest minus...
30 paź 20:03
asdf: to po drodze jak na takie coś się napotka to kolejną dziedzinę trzeba wyznaczać?
30 paź 20:04
boski: hmm z tego co mi wiadomo to dziedzine sie wyznacza na poczatku i wyszla mi taka sama jak u asdf
30 paź 20:06
30 paź 20:13
Aga1.: Przy tej metodzie nie podaje się w ogóle dziedziny tylko sprawdza się na końcu, czy otrzymane
rozwiązania spełniają równanie ( mogą pojawić się pierwiastki obce , tak się chyba nazywają)
30 paź 20:18
asdf: aha
30 paź 20:24