30 paź 19:33
PuRXUTM: podstawa czy rozszerzenie ?
30 paź 19:36
sailor: Rozszerzenie!
30 paź 19:38
PuRXUTM: no to super − twierdzenie sinusów znasz?
30 paź 19:39
sailor: Ty chcesz mnie przepytywać, czy pomóc

?
30 paź 19:41
PuRXUTM:
30 paź 19:42
PuRXUTM: eh chce Ci pomóc, i potrzebne tu jest twierdzenie sinusów, więc znasz czy nie ?
30 paź 19:42
sailor: Nie!
30 paź 19:44
Mati_gg9225535:

do pola brakuje Ci tylko h i b wiec z twierdzenia cosinusów liczysz c, a z f.
trygonometrycznych lub z wiadomosci o trójkącie równobocznym, a właściwie polowie tego
trojkata (kąt 60
o o tym swiadczy) wyznaczasz h, również z tych wiadomości wyliczysz x, co
umozliwi policzenie b, b−2x=6
√3
30 paź 19:45
30 paź 19:46
Mati_gg9225535: c2 = a2+b2−2ab*cosα
c=18 (chodzi o c ze wzoru)
a=6√3
b=c (chodzi o c z rysunku)
30 paź 19:47