macierze
???: Może mi ktoś wyjaśnić co źle zrobiłem. W wyniku ma wyjść 2 a nie −2.
O to zadanie...
−1 −1 −1 1 1 0 −1 (−1)+(−2)+1+0 0+(−1)+(−2)+(−1)
1+0+(−1)+2 (−2)+1+0+1
−1 −1 2 0 2 1 0 −1 (−1)+(−2)+(−2)+0 0+(−1)+4+0 1+0+2+0
(−2)+1+0+0
−1 3 0 0 * −1 2 1 0 = (−1)+6+0+0 0+3+0+0
1+0+0+0 (−2)+(−3)+0+0
4 0 0 0 0 −1 2 1 4+0+0+0 0+0+0+0
(−4)+0+0+0 8+0+0+0
i wychodzi mi:
−2 −4 2 0
−5 3 3 −1
5 3 1 −5
4 0 −4 8
A powinno wyjść:
2 −4 2 0
−5 3 3 −1
5 3 1 −5
4 0 −4 8
30 paź 19:15
konrad: nieczytelne
30 paź 19:21
asdf: podaj macierz i napisz co masz zrobić, tak będzie lepiej
30 paź 19:24
???: Nie da się tego lepiej napisać
−1 −1 −1 1 1 0 −1 2
−1 −1 2 0 2 1 0 −1
−1 3 0 0 * −1 2 1 0
4 0 0 0 0 −1 2 1
30 paź 19:25
Aga1.: Jeśli to jest mnożenie macierzy , to a11=−2
30 paź 19:27
???: robię 5 raz i wychodzi mi −2 a w odpowiedziach jest 2 umie to ktoś zrobić dobrze?
30 paź 19:28
asdf: −1*1 + (−1)*2 + (−1)*(−1) + 1*0 = −1 − 2 + 1 = −2
30 paź 19:32
???: to czemu w odpowiedziach jest 2 ... Coś źle robimy...
30 paź 19:36
asdf: Sprawdź czy dobrze przepisałeś, bo ja błędu nie widze. W zadaniach z macierzy można łatwo się
pomylić, mi się wydaje ze wynik = −2.
30 paź 19:37
???: też mi się tak wydaje wszystko jest dobrze przepisane a odp nadal 2 slach mnie trafi zaraz
30 paź 19:41
asdf: to zrób kolejne przykłady, jak wyjdą Ci dobrze to znaczy, że tu jest błąd. Nie zamartwiaj się
tak
30 paź 19:43
???: a robiłem w odwrotną stronę wszystko się z odpowiedziami zgadza
30 paź 19:44
???: A*B −2 w odp 2
B*A − wszystko się zgadza w odpowiedziach
30 paź 19:45
Aga1.: Dobrze robicie, przecież w odpowiedziach zdarzają się błędy.
Ma być−2
30 paź 19:46
Aga1.: Mnożenie macierzy nie jest przemienne.
30 paź 19:46
asdf: A * B ≠ B * A
możesz nawet mieć taki przypadek, że można pomnożyć A * B, a już B * A nie można
30 paź 19:48
???: No wiadomka
30 paź 19:50