Zadania z parametrem m
Kuba5093: Witam wszystkich !

Mam problem z dwoma zadaniami :
1. Dla jakich wartości parametru m dane proste są równoległe, a dla jakich prostopadłe ?
a) mx + (m−1)y = 3 , (m−1)x + (m+2)y = 7
Robiłem to tak :
Na początku oczywiście , równoległe wtedy gdy a
1 = a
2
Przekształciłem ⇒ mx + (m−1)y = 3 ⇒ (m−1)y = −mx +3 ⇒ y =
−mx + 3m−1
Idąc dalej a
1 =
−1m−1
Przekształciłem ⇒ (m−1)x + (m+2)y = 7 ⇒ (m+2)y = −(m−1)x + 7 ⇒ y =
−(m−1)x + 7m+2
Idąc dalej a
2 =
−m + 1m+2
30 paź 19:10
PuRXUTM: | | −m | |
a nie czasem a1= |
| ? |
| | m−1 | |
30 paź 19:12
30 paź 19:13
Kuba5093: Przepraszam za drugi ale nie chcącą nacisnąłem wyślij :
Dalej
−1m−1 =
−m+1m+2
Dalej robiłem na krzyż i wyszło mi taki coś :
m
2 − 3m −1 = 0
Δ = 9 +4 = 13
Więc wyjdą mi rozwiązania z pierwiastkami a wynik jest taki w książce m =
14
Prostopadłości nie robiłem ponieważ już tutaj coś pokręciłem z a
1 i a
2 więc co ?
30 paź 19:14
Kuba5093: PuRXUTM :
Licząc tak jak ty podałeś wychodzi mi m = −12
30 paź 19:17
Kuba5093: Co jest dalej sprzeczne z wynikiem
30 paź 19:17
PuRXUTM: spróbuje to obliczyć bo nawet jutro mam sprawdzian z analitycznej
30 paź 19:20
Kuba5093: Coś musiałem pokręcić z przekształceniem albo współczynnikami kierunkowymi.
W prostopadłości m = 1 v m = −1 tak podaje książka
30 paź 19:25
PuRXUTM: | | m | | m−1 | |
a1=− |
| a2=− |
| zał : m≠1 i m≠−2 |
| | m−1 | | m+2 | |
proste są równoległe ⇔ a
1=a
2
| m | | m−1 | |
| = |
| ( na krzyż ) |
| m−1 | | m+2 | |
(m−1)
2=m(m+2)
m
2−2m+1=m
2+2m
4m=1
30 paź 19:27
PuRXUTM: | | 1 | |
proste są prostopadłe ⇔ a1=− |
| |
| | a2 | |
| | m | | 1 | |
− |
| = |
| założenia takie jak wcześniej |
| | m−1 | | | |
| −m | | m+2 | |
| = |
| proporcja |
| m−1 | | m−1 | |
−m(m−1)=(m−1)(m+2)
−m
2+m=m
2+m−2
2m
2−2=0
2m
2=2
m
2=1
m=1 lub m=−1
m∉D m∊D
30 paź 19:32
Kuba5093: Dobra teraz już wiem w czym jest błąd

Drugie zadanie :
Dla jakich wartości parametru m funkcja f jest funkcją kwadratową o najmniejszej wartości
większej od 1.
a) f(x) = mx
2 + 4x + m + 4
b) f(x) = (m−2)x
2 + (m−5)x + 2
Przykład a zrobiłem, w taki sposób, że założyłem m>0
q>1
czyli
−Δ4a > 1
Wyszła mi nierówność i ją obliczyłem − wyszedł taki wynik jak w książce, natomiast w punkcie b
poległem.
30 paź 19:35
PuRXUTM: no to też m−2>0 żeby ramiona były do góry i q>1 i liczysz
30 paź 19:38
Kuba5093: m>2
−[(m−5)2 − 8(m−2)]4(m−2)
30 paź 19:44
PuRXUTM: no i porządkujesz
30 paź 19:59
Kuba5093: Porządkuje i porządkuje − nic mi nie wychodzi , same błędy− książka podaje wynik x∊(3;11)
30 paź 20:08
30 paź 20:17
Mila: f(x) = (m−2)x
2 + (m−5)x + 2
Δ=m
2−18+41
Δ<0⇔m∊(9−2
√10;9+2
√10) i q>1 i m>2⇔
| −m2+18m−41 | |
| >1 /*(m−2) [ m−2>0 z założenia] |
| 4(m−2) | |
−m
2+18m−41>4m−8
m
2−14m+33<0
Δ=64
m
1=3 lub m
2=11
m∊(3;11) i m∊(9−2
√10;9+2
√10)⇔m∊(3;11)
30 paź 21:08
30 paź 21:16