wielomian, ciezka sprawa
Adrek: Dany jest wielomian W(x)=(1−x)
n+(1+x)
n, gdzie n jest liczbą naturalną parzystą. Sprawdź czy
wielomian posiada miejsca zerowe(odpowiedź uzasadnij) oraz czy W(
√5) dla n=4 jest liczbą
całkowitą i jeżeli tak, to jaką?
Pomoże ktoś? Nie wiem zupełnie jak sie za to zabrać..
30 paź 19:03
Adrek: wyszło mi jak na razie, że w(√5)=104
30 paź 19:08
Adrek: przepraszam, W(√5)=112 ∊ C
30 paź 19:10
konrad: mogłoby to mieć miejsce zerowe tylko w przypadku gdy 1−x=0 ⋀ 1+x=0 ⇔ x=1 ⋀ x=−1 co jest
sprzecznością a zatem nie ma miejsc zerowych
30 paź 19:13
Adrek: czemu jest to sprzecznością
30 paź 19:17
konrad: no nie może być jednocześnie równy 1 i −1
30 paź 19:20
konrad: x nie może....
30 paź 19:20
Adrek: okej dzieki
30 paź 19:21