z góry dziękuje
Dziadek: Napisz równania stycznych do okręgu o i prostopadłych do prostej k
o: x2 + y2−2x+12y+28=0
k: y=−12x
30 paź 19:02
+-: x
2 + y
2−2x+12y+28=0
x
2 −2x +1 + y
2+12y+36−9=0
(x−1)
2+(y+6)
2=3
2
| | 1 | |
y=− |
| x z warunku prostopadłości a1*a2=−1 →a2=2
|
| | 2 | |
y=2x+b
Podstawiamy do równania okręgu
x
2 +(2x+b)
2−2x+12(2x+b)+28=0
5x
2+x(4b+22)+b
2 +12b+28=0
Δ=b
2+16b+76=0 Δ=0 (styczna czyli jeden punkt wspólny)
b
1≈−14,71
b
2≈−1,29 równania prostych prostopadłych do.. i stycznych do..
y
1=
y
2=
31 paź 22:21
Eta:
S(1, −6) r=3 s: y= 2x+b w postaci ogólnej s: 2x−y+b=0
odległość d środka S o stycznej jest d=r=3
|8+b|= 3
√5 ⇒ 8+b= 3
√5 v 8+b= −3
√5
to b= 3
√5−8 v b= −3
√5−8
i mamy dwie takie styczne:
s1: y= 2x+3√5−8 i s2: y= 2x−3√5−8
31 paź 22:27
Gustlik: Na środek okręgu i promień są gotowe wzory:
x
2 + y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C >0
Metoda na wzory skróconego mnożenia jest najbardziej skomplikowana ze wszystkich możliwych.
x
2 + y
2−2x+12y+28=0
r=
√12=(−6)2−28=
√1+36−28=
√9=3
(x−1)
2+(y+6)
2=9
I po sprawie, po co kombinować skomplikowanymi metodami z dodawaniem i odejmowaniem na siłę
wymyślonych liczb? Dalej już tak jak zrobiła
Eta.
31 paź 23:06