zapisz w posaci czynnikowej/iloczynowej używając wzorów skróconego mnożenia
zaq: Pomoże mi ktoś rozwiązać te dwa przykłady, tylko proszę powoli bo wychodzą mi dziwne wyniki i
nie za bardzo to rozumiem.
Należy użyć wzoru skróconego mnożenia i pozostawić w postaci iloczynowej
−potęga
−pierwiastek
tutaj podam wzory :
a
4+b
4=(a
2+b
2−
2ab)(a
2+b
2+
2ab)
a
4−b
4=(a−b)(a+b)(a
2+b
2)
a
6+b
6=(a
2+b
2)(a
2−
3ab+b
2)(a
2+
3ab+b
2)
a
6−a
6 = (a−b)(a
2+ab+b
2)(a+b)(a
2−ab+b
2)
.....................................................
1. (3x−y)
3−(x+5y)
3
2. (−2x+y)
4−(−x−4y)
4
3. (2x−y)
6+(−4x+5y)
6
30 paź 19:01
PuRXUTM: 1) a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) gdzie a=3x−y b=x+5y podstaw i wylicz
30 paź 19:03
PuRXUTM: wszystkie wzory masz ładnie rozpisane więc tylko powoli podstawiaj żeby się nie pomylić
30 paź 19:04
zaq: a te dwa pozostałe ? bo one mi najwięcej sprawiają problemu ( tam we wzorze nie wskoczyły
pierw. więc przy a6−a6 > tam przy ab jest do pier 3 i a4+b4 przy ab też jest do pier 2 )
30 paź 19:06