wartość bezwzględna
popo: | x2 + 3x| = |x2 + 2x + 5| + |x−5|
30 paź 18:50
ewa: |x(x+3)|=|(x+2)2+1|+|x−5|
Zauważ, że wyrażenie (x+2)2+1 jest zawsze dodatnie, zatem mogę opuścić tam moduł:
|x||x+3|=x2+2x+5+|x−5|
Rozważ 4 przypadki:
a) x<−3
b) −3≤x≤0
c) 0<x<5
d) x≥5
30 paź 19:04
aaaa: ok dzięki, nie wiedziałam jak mam ugryźć to zadanie
30 paź 19:06
pigor: ... np. tak :
|x2+3x|= |x2+2x+5|+|x−5| ⇔ |x(x+3)|= x
2+2x+5+|x−5| ⇔
⇔ (x<−3 i x
2+3x= x
2+2x+5−x+5) lub (−3≤ x≤0 i −x
2−3x= x
2+2x+5−x+5) lub
lub (0< x≤ 5 i x
2+3x= x
2+2x+5−x+5) lub (x >5 i x
2+3x= x
2+2x+5+x−5) ⇔
⇔ (x< −3 i 2x= 10) lub (−3≤ x≤0 i 0=2x
2+4x+10) lub (0< x≤ 5 i 2x=10) lub
lub (x >5 i 0=10) ⇔
⇔ x∊∅ lub (−3≤ x≤0 i x
2+2x+5=0) lub x=5 lub x∊∅ ⇔ x=5 lub x∊∅ ⇔
⇔
x=5 − szukane
rozwiązanie danego równania. ...
30 paź 19:30