Równania kwadratowe z wartością bezwzględną
Bajka: Rozwiąż równanie:
|x−x2−1|=|2x−3−x2|
30 paź 18:50
PuRXUTM: przedziałami jedziesz, sprawdzasz dla jakich x wyrażenia pod wartością bezwzględną wynoszą zero
i robisz przedziały
30 paź 19:10
Bajka: ale tu wychodzi delta <0
30 paź 19:16
Bajka: Proszę o pomoc, bo nie potrafię tego zrobić
30 paź 19:50
ICSP: |−x2 + x − 1| = |−x2 + 2x − 3| ⇒ x2 − x + 1 = x2 − 2x + 3 ⇒ x = 2
koniec.
30 paź 19:53
Aga1.: Bez przedziałów
IaI=IbI⇔a=b lub a=−b
Ix−x2−1I=I2x−3−x2I
x−x2−1=2x−3−x2 v x−x2−1=−2x+3+x2
Rozwiąż.
30 paź 19:54
ICSP: Witaj
Aga 
Po co sobie tak utrudniać życie
30 paź 19:55
Bajka: Z pierwszego równania x=2, a z drugiego Δ<0

? I to wszystko
30 paź 20:04
Aga1.: Witaj ICSP. Znam taki schemat.
Ty jesteś spostrzegawczy i zauważyłeś,że obydwa trójmiany przyjmują wartości ujemne dla
każdego x∊R. O to Ci chodziło?
30 paź 20:14
ICSP:
30 paź 20:16
Bajka: Wielkie dzięki
30 paź 20:25