Rozwiąż nierówność
nananna: (2−
√2)x>
√2/:(2−
√2)
30 paź 18:42
PuRXUTM: 2−
√2 jest >0 więc się nie zmieni znak nierówności ( to masz dobrze tylko piszę Ci na
przyszłość bo możesz mieć kiedy indziej ujemne i wtedy byś zmienił/a z > na <
| √2 | | √2 | | 2+√2 | | √2(2+√2) | |
| = |
| * |
| = |
| =.... dok |
| 2−√2 | | 2−√2 | | 2+√2 | | (2−√2)(2+√2) | |
30 paź 18:46
nananna:
Tak to powinno wyjść?
30 paź 18:57
nananna:
Tak to powinno wyjść? Czy coś jeszcze?
30 paź 19:06
PuRXUTM: dobrze
30 paź 19:08
nananna: A tutaj:
(
√3−3)x>
√3/(
√3−3), (
√3−3)<0 ← zmieniamy znak na odwrotny
30 paź 19:16
PuRXUTM: no prawie wszystko ok. napisz tylko w pierwszej linijce że dzielisz obustronnie bo tego znaku
brakuje
i to co masz na końcu to jeszcze skróć i wyciągnij "− " z mianownika
30 paź 19:19
nananna: ':' nie napisałem tutaj przez przypadek, w zeszycie mam

Niestety nie kojarzę jak wyciągnąć '−' z mianownika
30 paź 19:25
PuRXUTM: | | 3√3+3 | | 3(√3+1 | | √3+1 | | √3+1 | |
po prostu |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | −6 | | −6 | | −2 | | 2 | |
30 paź 20:02