pola figur
zizou555: Pole trojkata prostokatnego jest rowne 54cmkw.Dlugosc jednego boku jest srednia arytmetyczna
dlugosci dwoch pozostalych bokow.Oblicz dlugosc promienia opisanego na tym trojkacie.
13 maj 19:14
zizou555:
13 maj 20:17
zizou555: potrafi ktos zrobic to zadanie?
13 maj 20:22
tim: a * b = 54 * 2
a
2 + b
2 = c
2
Rozwiąż układ równań. Promień okręgu opisanego = c/2
13 maj 20:23
zizou555: jak to dalej rozwiazac?
13 maj 20:34
tim: No nie umiesz? O.o
Ok pokażę.
13 maj 20:45
tim: ab = 108 4ab = 432
a2 + b2 = c2
2a = b + c c = 2a − b
4ab = 432
a2 + b2 = (2a − b)2
4ab = 432
a2 + b2 = 4a2 − 4ab + b2 3a2 = 432 a2 = 144 a = 12
13 maj 20:47
zizou555: dzieki wielkie
13 maj 20:52