Kombinatoryka - kostki
cysiek: Rzucamy trzy kostki − oblicz ilość przypadków kiedy suma wylosowanych liczb jest parzysta
Proszę o pomoc!
30 paź 18:04
alice: trzy kostki czy trzy razy rzucamy? i jakie te kostki sa?
30 paź 18:07
cysiek: Są trzy kostki, każda ma od 1 do 6 oczek − wszystkie trzy rzucamy raz.
30 paź 18:10
konrad: pewnie 3 kostki na raz, no i zapewne chodzi o zwykłe kostki
30 paź 18:10
alice:
zeby wynik był dodatki to albo wszystkie oczka musza byc dadatnie albo dwie ujemne jedno
dodatnie
30 paź 18:16
cysiek: Jakie oczka ujemne? Nie wiesz jak wygląda kostka?
30 paź 18:16
konrad: alice chyba Ci się pojęcia pomyliły
30 paź 18:16
cysiek: Da ktoś radę to rozwiązać? Siedziałem dziś nad tym ponad 40 minut i nic!
30 paź 18:24
alice: sorki: parzyste=dodatnie , ujemne+nieparzyste
30 paź 19:01
alice: zaden pomysł mi do głowy nie przychodzi jak poprostu rozpisac to po polei.
Ω=6*6*6=216
A={112, 114, 116, 121, 123,125,132,134,136, 141, 143,145, 152,154,156,161,163,165}
A=18
tak to widze
30 paź 19:08
alice: No oczywiscie pamietaj ze jezeli tja to zapisałam jako np. 132 to to tez moze byc jako 321.
kolejność nie jest wazna
30 paź 19:09
alice: Aj sorki, zapomniałam o 222,444,666
wiec
A=21
wiec
30 paź 19:11
alice: tak i jeszcze brakuje mi do zbioru A wylosowań takich jak 244,224,246,
wiec ostatecznie
A=24
30 paź 19:13