Pochodne reguła de l'Hospitala
bartekS: Witam, proszę o pomoc z tymi dwoma przykładami
1)lim przy x−> π2
30 paź 18:02
konrad: a gdzie funkcja?
30 paź 18:03
bartekS:
| | 1 | |
1) limx−>π2 (tgx) do potęgi |
|
|
| | x−π2 | |
2) lim
x−>1 (x
2−1)
lnx
Pozdrawiam
30 paź 18:07
bartekS: Korzystałem ze wzoru ab=eblna, po przekształceniach w 1 otrzymałem [∞*∞] i nie mogłem
kontynuować hospitalem, a w 2 mi wyszedł zły wynik.
30 paź 18:19
bartekS: Pomoże ktoś
30 paź 18:49
bartekS: | | 1 | |
1) = e do potęgi |
| *lntgx
|
| | x−π2 | |
| | 1 | |
Liczę limx−>π2 |
| *lntgx
|
| | x−π2 | |
[
10*∞] dalej nie wiem bo nie mogę dopasować do hospitala
30 paź 18:59
bartekS: up
30 paź 19:08
Mila: 2) lim
x→1 (x
2−1)
lnx
logarytmujemy funkcję:
| | ln(x2−1) | |
lim(lnx*ln(x2−1)=lim |
| |
| | | |
31 paź 16:01