Wartość bezwzględna
Pink: Dlaczego ten wynik wynosi 1 ?
|√5−3|+|√5−2|
30 paź 17:21
konrad:
=−√5+3+√5−2=1
w pierwszym module jest liczba ujemna dlatego opuszczając moduł zmieniamy znaki
30 paź 17:23
Pink: a dlaczego tylko z pierwszego wyrazenia zmieniamy znak ?
30 paź 17:24
Saizou : √5≈2,2
ujemne dodatnie
l√5−3l + l√5−2l =−√5+3+√3−2=1
30 paź 17:24
Niematematyk: Bo wartosc wyrazenia w nim jest mniejsza od zera.
30 paź 17:25
Pink: aaa czyli muszę zobaczyć ile wynosi √5 i jak odjemnik jest większy od odjemnej to w pierwszej
liczbie zmieniamy znak ?
30 paź 17:27
Pink: ok, dziękuje !
30 paź 17:27
Niematematyk: |√5−3| jest mniejsze od zera, dlatego zmieniasz znak.
30 paź 17:28
ZKS:
Niematematyk nie pisz głupot bo |√5 − 3| nie jest mniejsze od zera (dlaczego?) tylko to
co jest w środku czyli √5 − 3.
30 paź 17:30
Niematematyk: Rzeczywiscie, pomylka, |√5−3| jest juz wieksze od zera.
30 paź 17:33
Pink: czyli wynika z tego, ze jak chcę obliczyć np. tak jak wyżej napisałam liczbę a to zeby to
zrobić to muszę opuścić ten nawias(?) mówiący o wartości bezwzględnej, ale zeby dobrze to
zrobić to jak opuszczam ten nawias to muszę zmienić lub zostawić znaki tak, żeby te działania
były większe od zera ?
30 paź 17:37
ZKS:
Masz przykładowo |−2| a to się równa 2 ponieważ wartość bezwzględna jest nie ujemna jeżeli
to co znajduje się w środku wartości bezwzględnej jest ujemne to zmieniamy znaki na przeciwne
|4 − 10| = 10 − 4 ponieważ 4 − 10 < 0.
30 paź 17:41
Pink: noo teraz rozumiem ! dziękuje bardzo
30 paź 17:42