Prawdopodobieństwo wylosowania określonej karty.
ostatni dzwonek: Wybieramy trzy karty z talii 24 kart, składającej się ze wszystkich figur oraz dziewiątek i
dziesiątek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) wszystkie wylosowane karty to kiery,
b) wśród tych kart jest jedna figura,
c) wśród tych kart jest jeden as?
30 paź 17:17
konrad: |Ω|=24
policz sobie
30 paź 17:22
adam: fajny nick
30 paź 17:25
ostatni dzwonek: konrad,
nie rozumiem, w jaki sposób to robisz. :<
30 paź 17:53
konrad: a) wszystkich kierów jest 6, mamy wylosować 3 kiery zatem jest to kombinacja 3−elementowa ze
zbioru 6−elementowego
b) 1 karta ma być figurą, a figur jest 16, pozostałe dwie karty dowolne czyli kombinacja
2−elementowa z tego co zostało 24−16=8 czyli ze zbioru 8−elementowego
c) ma być jeden as, a asów jest 4, pozostałe dwie karty dowolne czyli kombinacja 2−elementowa z
tego co zostało 24−4=20 czyli ze zbioru 20−elementowego
30 paź 17:57
ostatni dzwonek: Dzięki.
30 paź 18:22