zadanie
sonia: Rozbicie namiotu na jedną dobę kosztuje 15 zł, a za każdą następną dobę płaci się o 50 gr mniej
niż
za poprzednią.
a) Ile kosztuje rozbicie namiotu na trzy tygodnie ?
b) Ile dni może stać namiot za kwotę 187 zł ?
30 paź 17:13
Piotr:
15 , 14,5 , 14 − mówi Ci to coś ?
30 paź 17:16
sonia: napisałby mi ktoś czy dobrze obliczyłam podpunkt b ?
bo wyszło mi że n = 344
i teraz tylko nie wiem czy dobrze
30 paź 18:33
sonia:
30 paź 18:44
Piotr:
bardzo źle. prawie rok

ile Ci wyszlo w a) ?
30 paź 18:48
sonia: w a) wyszło mi że S21 = 210
30 paź 18:51
Piotr:
dobrze.
no to pomysl za 21 dni trzeba zaplacic 210 zl a za 344 dni 187 zł
30 paź 18:52
sonia: napisze ci jak to obliczyłam
30 paź 18:53
sonia: b)
a
1 =15
r= − 0,5
S
n = 187
n=?
S
n =
2{a1}+(n−1)*r2 *n
187=
30+(n−1)*(−0,5)2*n
187=
30−0,5n+0,52*n/*2
374=30−0,5n+0,5n
374−30
n=344
nie no jakoś dziwnie mi to wyszło bo nawet dziwnie wygląda
30 paź 18:59
Piotr:
a gdzie zgubilas n ?
374 = (30 − 0,5 n + 0,5)*n
30 paź 19:02
sonia: jakoś tak dziwnie mi wychodzi a mianowicie:
374 = (30−0,5n+0,5)*n
374=30n−0,5n
2 +0,5n
374−30,5n+0,5n+0,5n
2 = 0
Δ=(−30,5)
2 − (4*0,5*374)
Δ=(930,25) − 748
Δ=182,25
coś się nie zgadza mi...
30 paź 19:17
sonia: ktoś zna odpowiednie rozwiązanie do tego zadania do podpunktu b) ?
30 paź 19:25
sonia:
30 paź 19:33
sonia: rozumie ktokolwiek ? .....
30 paź 19:54
Piotr:
0,5n
2−30,5n+374=0
n
1 = 17 lub n
2 = 44
44 raczej odpada
30 paź 20:19
sonia: jak doszedłeś do tego, że:
182,25 = 7294 ?
a czemu 44 odpada skoro jest dodatnie ?
30 paź 20:28
Piotr:
| | 1 | | 729 | |
hmm no zamienilem ulamek dziesietny na zwykly. 182,25 = 182 |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
a
44 = 15 − 43/2 = −6,5 myslisz, ze doplacaja zeby ktos rozbil namiot ?
30 paź 20:32
sonia: skąd się wzięło 43/2 ?
30 paź 20:41
Piotr:
no policzylem ile jest rowny 44 wyraz ciagu
a44 = 15 + (44−1)*(−0,5) = 15 − 43/2 = −6,5
30 paź 20:44
sonia: aha ok dzięki
30 paź 20:45
Piotr:
no, mam nadzieje, ze wszystko jasne
30 paź 20:46