usuwanie niewymierności
alice:
1
_________
1 + 3√3
30 paź 16:52
30 paź 16:54
alice: a jak mam
(
3√3)
2
to jak to zapisać? bo
√32 tj 3, a jak jest 3. stopnia dodatkowo
30 paź 17:04
Piotr:
3√9
30 paź 17:08
alice: a nie 27 ?
30 paź 17:13
Piotr:
(3√3)3 = 3
(3√3)2 = 3√9
30 paź 17:14
Mila: Pomnóż licznik i mianownik przez (1−3√3+3√9)
30 paź 17:23
alice: ok

dzięki
30 paź 17:26
30 paź 17:35
alice: kk, aaaaaaaaaaaa jak mam jak to dalej liczyć
(1−
3√3+
3√9)
−−−−−−−−− =

(1−
3√3+
3√9)
30 paź 17:51
alice: mozna te pierwiastki wymnozyc
30 paź 17:52
alice: czy jak
30 paź 17:52
Mila:
| 1 | | (1−3√3+3√9) | | (1−3√3+3√9) | |
| * |
| = |
| = |
| 1+3√3 | | (1−3√3+3√9) | | 13+(3√3)3 | |
=
30 paź 23:56