matma
asia: Wyznacz x jeśli liczby : x
3;−2x+6;−3x
2 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
mi wychodzi coś takiego pod koniec:
−4x+12=x
3−3x
2
i co dalej jak nic się nie skróci a do delty też nie pasuje aby dalej obliczać
30 paź 16:43
Ajtek:
Na pewno masz x3?
I czy miałaś wielomiany?
30 paź 16:46
asia: jest tylko jeden sposób na to zadanie? , właśnie przez wielomiany ?
na pewno mam x3
30 paź 16:49
Ajtek:
−4x+12−x
3+3x
2=0
x
3+3x
2−4x+12=0
−x
2(x−3)−4(x−3)=0
(x−3)(−x
2−4)=0 ⇒ x=3.
Innego pomysłu nie mam

.
30 paź 16:53
asia: to jak to obliczyć najłatwiej
30 paź 16:53
asia: aha zaraz prześledzę
30 paź 16:54
asia: czemu w drugim wersie zniknął minus przy x
3 ?
a wtedy jak się podstawi 3 do liczb z ciągu to nie wychodzi że jest on arytmetyczny hmm
30 paź 17:02
asia: a nie, to jest arytm
30 paź 17:04
Ajtek:
Zjadłem go przy przepisywaniu

.
W trzeciej linijce jest już

.
30 paź 17:04
asia: ej a jak ci wyszło 3 ostatecznie ? bo troszkę nie czaję ..
30 paź 17:07
Ajtek:
(x−3)(−x2−4)=0
Iloczyn dwóch liczb jest =0 ⇔ co najmniej jedna z nich jest =0, zatem:
x−3=0 ⇒x=3 lub −x2−4=0 ⇒ sprzeczne
30 paź 17:10
asia: oki dzięki
30 paź 17:12
Ajtek:
Proszę

.
30 paź 17:13