Kombinatoryka.
funkcja: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,...,11,} losujemy jednocześnie trzy. Ile jest możliwych wyników
losowania, tak aby:
a) suma wylosowanych liczb była nieparzysta
b) iloczyn wylosowanych liczb był nieparzysty
c) iloczyn wylosowanych liczb był parzysty
d) iloczyn wylosowanych liczb był podzielny przez 10 ?
30 paź 16:39
Artur z miasta Neptuna:
A) albo wylosujesz trzy nieparzyste albo dwie parzyste i jedna nieparzysta
30 paź 16:55
Artur z miasta Neptuna:
B) wylosowanie trzech nieparzystych
30 paź 16:56
konrad: np jest 6
p jest 5
a)
warunek: 3 np lub 2p i 1 np
b)
warunek: 3 np
c)
warunek: 3 p lub 2 p i 1 np 1 p i 2 np
d)
warunek: wśród wylosowanych liczb muszą znajdować się 2 i 5
1*1*9=9
30 paź 16:57
Artur z miasta Neptuna:
C) najlatwiej z przeciwnego czyli wszystkie mozliwosci monus to co w b
30 paź 16:57
Artur z miasta Neptuna:
Konrad −−−− albo 10 i dwie dowolne
wtedy jeszcze trzeba odjac losowanie 2,5,10 ltore zostalo policzone dwa razy
30 paź 16:58
konrad: a faktycznie
30 paź 17:02
funkcja: w podpunkcie a wyszło 180 a ma wyjść 80. a w c) wychodzi 195 a ma wyjść 145 oświećcie
mnie !
30 paź 17:07
konrad: źle policzyłeś
30 paź 17:08
konrad: przynajmniej w a
30 paź 17:09
konrad: w c też
30 paź 17:12
funkcja: po kolejnym obliczeniu wyszło mi 70 tj. 10+10*6=10+60 = 70
30 paź 17:13
funkcja: już wiem gdzie popełniłam bład po prostu wzielam 5 nieparzystych zamiast 6. przez pomyłkę.
30 paź 17:16